För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Post varannan dag i hela landet från 2 maj

Publicerad 1 apr 2022
Företagarnas undersökningar ger inget stöd för Postnords påstående att varannandagsutdelning är en anpassning till kundernas behov.
Snart får hela landet post varannan dag. Foto: Shutterstock.com.

Från och med den 2 maj gäller varannandagsutdelning i hela landet för den som skickar brev med Postnord. Systemet med utdelning av brev, tidningar och reklam varannan dag har införts stegvis sedan början av 2021. Det sista steget omfattar mottagare med postnummer som börjar på siffrorna 62 och 74–98, vilket innebär norra Sverige och Gotland.

− Vi och ser fram emot att få anpassa vår verksamhet efter kundernas behov och har förberett oss länge för den här omställningen, säger Agnes Karlsson, produktionsdirektör för Postnord Sverige.

Orsaken till förändringen är att Postnord ser ett tydligt minskat behov av att skicka fysiska handlingar snabbt, samtidigt som e-handeln gör att efterfrågan på paketutdelning stiger. Paketleveranserna påverkas inte av varannandagsutdelningen. Paket kommer även fortsättningsvis att delas ut antingen som hemleverans eller till ett ombud.

Posttjänsterna fungerar dåligt

Postnords motivering om att man anpassar tjänsterna efter kundernas önskemål finner inte stöd i rapporten Företagares behov av posttjänster som Företagarna presenterade i fjol.pontus lindstrom rund 150px.png

− Bara tre procent av Sveriges företagare uppger i vår undersökning att postväsendet fungerar mycket bra. Hela 36 procent upplever tvärtom att posttjänsterna fungerar ganska eller mycket dåligt, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert på lokalt företagsklimat.

Rapporten bygger på enkätsvar från företagare i hela landet. Enkäten har uttryckligen frågat hur företagen påverkas av varannandagsutdelning. När svaren bryts ner på geografisk täthet framträder en tydlig bild av att många räknar med att företagandet på landsbygden påverkas negativt.

− Hela 73 procent av företagare verksamma på landsbygden svarar att varannandagsutdelning kan komma att få vissa eller stora negativa konsekvenser för det egna företaget, säger Pontus Lindström.

I storstäder är motsvarande siffra 62 procent och i mindre städer 61 procent, så även i de rönen är det svårt att finna stöd för att det nya systemet handlar om anpassning till kundernas behov.

Teckna avtal om hämtning och lämning

Företag som har behov av daglig postgång kan teckna ett särskilt avtal om hämtning och lämning eller använda sig av postbox och både privatpersoner och företagare kommer att kunna köpa expresstjänster.

Enligt Postnords vd Mathias Krümmel skapar det nya utdelningssättet bättre förutsättningar för en hållbar postutdelning i hela landet och ett fortsatt starkt erbjudande för e-handlare och andra företagare även i framtiden.

 

Fler nyheter från Företagarna