podcast news play företagaren I media förmån

Stort intresse för att veta mer om korttidsstödet

Många småföretagare behöver ställa frågor om förändringarna i regelverket för stöd till korttidsarbete. I veckan höll Företagarna ett välbesökt webinarium tillsammans med Tillväxtverket.
Publicerad 29 okt 2021
Foto: Shutterstock.com

På onsdagen höll Företagarna tillsammans med Tillväxtverket ett uppskattat webinarium med fler än 250 deltagare om läget i korttidsstödet och vad företagare behöver veta om det under hösten och framöver.  

− Det är mycket värdefullt för oss på Tillväxtverket att få delta på webinarier som det som organiserades av Företagarna. Både för att nå ut med information till företagare runt om i landet, men minst lika viktigt är att få ta del av företagens tankar om korttidsstödet och vad som kan fungera bättre, säger Laura Brandell Tham, chef för korttidsstöd-samordning på Tillväxtverket.

Webinariet tog avstamp i färska fakta och statistik om korttidsstödet och handlade sedan om tre viktiga områden som Laura Brandell Tham gick igenom, stödd av medarbetare från Tillväxtverket som bemannade chatten och svarade på frågor. Med i samtalet fanns hela tiden även Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander. 

Nyheter kring korttidsstöd 

Det första området som behandlades var hur man som företagare ska söka stödet som öppnar den 3 november och omfattar perioden juli-september i år. För det andra gick webinariet igenom ansökan för det ordinarie stödet för korttidsarbete som öppnade 1 oktober och skiljer sig från det som gällt under pandemin. Sist men inte minst handlade webinariet om ny lagstiftning för begäran om ny avstämning som börjar gälla från och med november och från årsskiftet. 

− Det nya är att Tillväxtverket snart måste förelägga företaget att göra avstämning innan återkrav kan begäras. Från 1 januari kommer också företag som fått återkrav på grund av sen avstämning kunna göra en ny ansökan om avstämning, säger Lise-Lotte Argulander.  

Företagarna har varit pådrivande för lagändringen. Även Tillväxtverket har velat se den och påtalat problemet för regeringen. Som ofta inom politiken krävs det att någon trycker på för att en förändring ska kunna komma till stånd.  

De frågor som kom in under webinariets gång gällde framför allt vad som är jämförelsemånad i stödet för 2021, vad som är giltig frånvaro och hur ekonomiska svårigheter ska förstås. Många frågor kunde besvaras löpande men det finns också möjligheter att använda Tillväxtverkets FAQ

− Vi kommer att göra ett nytt webinarium i januari för att fördjupa oss i den lagstiftning som handlar om att begära ny avstämning, säger Lise-Lotte Argulander.  

När datum är bestämt kommer information att finnas på Företagarnas webbplats.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.