För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Draknästet-deltagarna som överträffar förväntningarna

Publicerad 14 okt 2021
Den senaste säsongen av Draknästet avslutades nyligen och vi fick se en rad lovande entreprenörer slåss om drakarnas pengar och stöd. Flera av dessa har uppmärksammats av Företagarna tidigare.
Jacob de Geer, Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Lena Apler och Jonas Eriksson. Foto: Ulrika Malm/SVT

Fem välkända och framgångsrika entreprenörer utgjorde panelen som fick i uppdrag att syna de affärsidéer som presenterades. Jacob De Geer, grundare av betalningsföretaget Izettle, Lena Apler, grundare av Collector Bank, riskkapitalisten Sara Wimmercranz som var med och grundade Footway och investmentbolaget Backing Minds, entreprenören Shervin Razani som grundat bemanningsföretaget Jurek samt tidigare fotbollsdomaren Jonas Eriksson som driver flera gym och som grundat ett framgångsrikt företag inom sporträttigheter fick nu en möjlighet att investera i några av Sveriges blivande exportsuccéer.

Varje år publicerar Tidningen Företagaren Årets 103 unga idéer, en lista som uppmärksammar unga, lovande företagare. År 2020 lyftes bland annat All Aboard, en digital resebyrå som vill göra det enklare att resa med tåg utomlands. De var ett av bolagen som fick chansen att pitcha för drakarna men de lyckades inte få med sig en investering hem.

Alice Knap från HUJ! presenterade ett vegetariskt pålägg som imponerade på drakarna men då de inte kunde enas om värderingen av bolaget valde hon att tacka nej till investeringen.

Stephanie Spindler Jonsson har startat en egen e-handel för mobilskalslådor som ska hjälpa familjer att få mer tid tillsammans. Hon uppmärksammades på listan Årets 103 unga idéer tidigare i år. I Draknästet lyckades hon få en investering av Sara Wimmercranz och Shervin Razani på 1,2 miljoner för 12 procent av bolaget och satsar nu på att nå nya marknader.

Johan Wendt, som tidigare grundade Mattecentrum, har gett sig in på ”agritech” med AI-styrd bevattning via Irriot AB. Han tackade till slut nej till drakarnas investering efter att ha kommit in i Startlife,  Europas ledande acceleratorsprogram för agritech-företag.

Sara Serray är apotekare i grunden och producerar veganskt godis med varumärket Wellabites. Nu satsar hon på en internationell expansion och sökte framför allt en erfaren sparringpartner när hon deltog i programmet. Fyra av drakarna var intresserade av att investera men i slutändan föll affären då Wellabites köptes upp av börsnoterade Humble Group innan affären hann gå i hamn.

Red Locker producerar automater för gratis mensskydd. Det började som ett skolprojekt och är nu ett snabbväxande bolag som förbättrar kvinnors hälsa. Deras energi och passion påverkade drakarna och de lyckades få en investering från alla fem drakar på sammanlagt tre miljoner kronor.

- För oss blev utfallet i Draknästet en möjlighet att expandera vidare ut i världen, jag hoppas att vår medverkan går till historien, säger Clara Lidman, vd på Red Locker.

Vill du veta mer om vad som krävs för en bra pitch? Och hur urvalet av entreprenörer går till? Då ska du lyssna på Företagarpodden där programmets redaktör Josef Fallesen delade med sig av berättelser bakom kulisserna.

Lyssna även gärna på när Sara Wimmercranz medverkade i programmet och berättade om hennes framgångsrika resa mot att bli en av landets viktigaste riskkapitalister.

Inom kort börjar inspelningen av en ny säsong med möjlighet för fler entreprenörer att slåss om miljonerna. Ansök här!

Fler nyheter från Företagarna