För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags för Socialdemokraterna att prioritera om

Publicerad 3 nov 2021
Varannan företagare anser att regeringen Löfven skött sin uppgift dåligt och två tredjedelar saknar förtroende för Sveriges skattesystem. Nu har Socialdemokraterna chansen att förändra denna bild, skriver Företagarna i en debattartikel i Dagens Arena.

På uppdrag av Företagarna har Novus intervjuat 3 000 småföretagare med 1 till 49 anställda i hela Sverige om deras förtroende för svensk politik, våra politiker och vilka frågor som företagare anser är viktigast just nu.

Resultatet i undersökningen visar att den politik Socialdemokraterna med Löfven i spetsen drivit ställer den nya partiledaren inför en kraftig uppförsbacke skriver Företagarnas vd Günther Mårder och Fredrik Östbom, Företagarnas samhällspolitiska chef, i en debattartikel i Dagens Arena.

  • Varannan företagare runt om i landet anser att regeringen Löfven skött sin uppgift ganska eller mycket dåligt.
  • Trots statsministerns gedigna bakgrund inom den fackliga världen anser företagare inom traditionella fackliga arbetaryrken att utvecklingen går åt fel håll.
  • Två tredjedelar av landets företagare saknar förtroende för Sveriges skattesystem.

Läs hela undersökningen här.

I samband med Socialdemokraternas kongress i Göteborg den här veckan väljs en ny partiledare efter Stefan Löfven. Valet av efterträdare är i praktiken redan klart och finansminister Magdalena Andersson kommer att bli den som tar över vid rodret.

När valet är avklarat måste hon blicka framåt och se på de utmaningar hennes företrädare ställt henne inför. Som snart före detta finansminister vet hon att ett land behöver intäkter för att kunna göra nödvändiga satsningar, vilket kräver förtroende mellan de som styr och de som i praktiken skapar landets välstånd – Sveriges företagare, skriver Günther Mårder och Fredrik Östbom.

Småföretagen står för den största andelen av skatteintäkterna i 189 av Sveriges 290 kommuner. Av statens dryga 1 200 miljarder i årlig budget kommer en betydande del från företagares verksamhet. Små och medelstora företag har svarat för fyra av fem nya jobb sedan 1990. En politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag.

Förtroendet för regeringen hos Sveriges småföretagare är sargat, men kan byggas upp igen. Nu avslutar Socialdemokraterna ett kapitel och öppnar ett nytt. Magdalena Andersson får möjligheten att visa såväl Sverige som världen att hon vill vara en ledare som skapar ett av världens bästa företagsklimat för fler jobb, ökat välstånd och mer resurser till välfärden. Eller så fortsätter hon på den inslagna vägen med vackra ord och höga skatter, skriver Günther Mårder och Fredrik Östbom i debattartikeln.

Läs hela debattartikeln i Dagens Arena här.

 

Fler nyheter från Företagarna