För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Se varningstecknen som kan hota ditt företag

Publicerad 29 mar 2021
Om du lär dig se problemen i tid och agerar snabbt ökar du chanserna att rädda företaget från konkurs. En ny informationsfolder ger dig värdefull kunskap om när du behöver söka hjälp.
Foto: Shutterstock.com

Tänk om du en dag märker att ditt företag saknar tillräckligt med likviditet för att möta alla åtaganden, eller att skulderna överstiger tillgångarna. Det är jobbiga tankar som många helst skjuter ifrån sig. Som företagare handlar ju vardagen om att se möjligheter och lösa problem. Man vill fokusera på affärerna, affärsutveckling och eventuell expansion. Det gör att det till och med vara svårt att veta att man har en akut situation innan det är för sent.

– Som företagare måste man vara förberedd inför kris, för att undvika beslut i panik, säger Patrick Krassén, skatte- och näringspolitisk expert på Företagarna.

Samla och sprida kunskap

För att hjälpa företagare att närma sig frågor om illikviditet, kapitalbrist, kontrollbalansräkning, rekonstruktion, konkurs och personligt betalningsansvar, har Företagarna tillsammans med den affärsjuridiska advokatbyrån DLA Piper och revisions-och rådgivningsbolaget EY sammanställt en informationsfolder: Förberedelse inför sämre tider – likviditetsbrist, obestånd och kapitalbrist 

– Vi hoppas att vi genom att samla och sprida kunskap om vad man ska göra om ekonomin börjar svikta kan hjälpa företagare att vara uppmärksamma på tecken på att man behöver agera. Målet är att undvika att sunda verksamheter går i konkurs, säger Patrick Krassén.

Viktigt välja rätt åtgärder

DLA Piper har genom åren hjälpt många företag inom olika branscher att undvika konkurs. Erik Selander är delägare på advokatbyrån och ingår i en speciellt sammansatt grupp på byrån som fokuserar på att bistå företag som har drabbats av ekonomiska problem.

– Att vända verksamheter som har problem till att bli verksamheter som frodas och utvecklas är angeläget både ur ett samhälls- och arbetstagarperspektiv. Avgörande för att lyckas är att rätt åtgärder sätts in i tid. Vi på DLA Piper har utvecklat en metod som ska underlätta för företag i kris att kunna välja och genomföra rätt åtgärder, säger Erik Selander.

Tecken på annalkande kis

Även på EY finns en grupp som är specialiserad på obestånds- och kapitalbristfrågor. Problemställningarna för företag i kris är desamma oavsett om det är ett stort eller litet bolag, så arbetet sker även mellan de olika kompetensområdena inom EY.

– I foldern visar vi bland annat på olika varningsflaggor som kan finnas i företaget om man har en annalkande svår ekonomisk situation. Genom att uppmärksamma vissa tecken kan det bli enklare att upptäcka problemen i tid, säger Alexander Hagberg på EY.

Lagstiftningen ser över

 Lagen om företagsrekonstruktion ses just nu över. Syftet med översynen är att skapa effektivare regler för att rädda företag från konkurs, bland annat genom att det ska gå att ta tag i problemen tidigare och därmed öka chanserna för framgångsrika räddningsaktioner.

– Oavsett vad översynen resulterar i är det viktigt att höja kunskapsnivån bland företagare om hur man ska agera innan man hamnar på obestånd, säger Patrick Krassén.

Exempel på röda flaggor

  • Styrelseledamöter tvekar att sitta kvar i bolaget av rädsla för ansvar
  • Revisorn önskar ej kvarstå
  • Oren revisionsberättelse
  • Förbrukat aktiekapital
  • Betalningssvårigheter
  • Släpar efter med leverantörsskulder
  • Ej betalat skatter eller sociala avgifter i tid
  • Släpar efter med att betala hyran
  • Banken ger ej nya lån
  • Uppsagd checkräkningskredit
  • Klarar ej av amorteringar
  • Påtagligt minskad försäljning
  • Förlust av stor kund
Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna