headphones newspaper video-player

Vill regeringen att stöden ska nå fram?

Stöden till företagen är dåligt genomförda.
Publicerad 26 jan 2021
Företagarnas vd Günther Mårder i rapport den 25 januari.

Företagarna har upprepade gånger inskärpt att pengarna som är avsatta för att stödja företag som brottas med effekterna av pandemin måste nå fram. Många företagare har inte fått del av stöden eller tvingats vänta i månader på att få utbetalningar. Det beror både på komplicerade ansökningsförfaranden och långa handläggningstider.

− Frågan är om regeringen har haft den fulla ambitionen att få ut de här pengarna. Då hade man sannolikt instruerat myndigheterna att arbeta på ett annorlunda sätt, sade Företagarnas vd Günther Mårder i SVT:s Rapport på måndagen.

Regeringen är för nöjd

Den situation som många företagare vittnar om står i bjärt kontrast till regeringens presentationer av stöden.

− Aldrig tidigare har svenska skattebetalare räddat så många jobb i privat sektor, sade finansminister Magdalena Andersson på måndagen.

Då presenterade Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund på en pressträff utfallet av några av de krisåtgärder regeringen vidtagit.

Likadant lät det i december under en pressträff med finansministern. Träffbilden av stöden är god, var det samlade budskapet från regeringen då.

Företagarna håller inte med. Av de över 300 miljarder i aviserade stöd har bara ungefär 35 miljarder betalats ut.

– Jag tror att det är en av de sämst implementerade ekonomiska reformerna i modern svensk historia, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen