För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vill regeringen att stöden ska nå fram?

Publicerad 26 jan 2021
Stöden till företagen är dåligt genomförda.
Företagarnas vd Günther Mårder i rapport den 25 januari.

Företagarna har upprepade gånger inskärpt att pengarna som är avsatta för att stödja företag som brottas med effekterna av pandemin måste nå fram. Många företagare har inte fått del av stöden eller tvingats vänta i månader på att få utbetalningar. Det beror både på komplicerade ansökningsförfaranden och långa handläggningstider.

− Frågan är om regeringen har haft den fulla ambitionen att få ut de här pengarna. Då hade man sannolikt instruerat myndigheterna att arbeta på ett annorlunda sätt, sade Företagarnas vd Günther Mårder i SVT:s Rapport på måndagen.

Regeringen är för nöjd

Den situation som många företagare vittnar om står i bjärt kontrast till regeringens presentationer av stöden.

− Aldrig tidigare har svenska skattebetalare räddat så många jobb i privat sektor, sade finansminister Magdalena Andersson på måndagen.

Då presenterade Magdalena Andersson och biträdande finansminister Per Bolund på en pressträff utfallet av några av de krisåtgärder regeringen vidtagit.

Likadant lät det i december under en pressträff med finansministern. Träffbilden av stöden är god, var det samlade budskapet från regeringen då.

Företagarna håller inte med. Av de över 300 miljarder i aviserade stöd har bara ungefär 35 miljarder betalats ut.

– Jag tror att det är en av de sämst implementerade ekonomiska reformerna i modern svensk historia, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Fler nyheter från Företagarna