headphones newspaper video-player

Viktigt besked - i senaste laget

Välkommen ersättning för nedstängning, men det brådskar att få stödet på plats, konstaterar Günther Mårder.
Publicerad 18 jan 2021
Nedstängd restaurang i Tyskland från våren 2020. Foto: Ralph Liebhold / Shutterstock.com.

På måndagskvällen meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni för SVT att regeringen och samarbetspartierna är överens om att införa ett stöd till företag om de måste stänga ner sin verksamhet som ett led i att begränsa smittspridningen. Det är den nya pandemilagen som öppnar upp för nedstängningar och de kan börja gälla omedelbart.

− Det är ett viktigt och helt nödvändigt besked - helt i linje med det Företagarna krävt. Företag som kan tvingas stänga ner måste få full kostnadstäckning, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Företagarna har varit kritiska till att regeringen inte löst frågan om kompensation för verksamheter som drabbas innan pandemilagen började gälla den 10 januari.

− Vi har gjort det väldigt tydligt att det inte duger att gå fram med så kraftig lagstiftning utan att garantera ersättning till företagare som får sina verksamheter stängda. Det är bra att det nu finns en lösning, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom

Enligt de uppgifter som hittills presenterats om det nya stödet kommer det – precis som Företagarna föreslaget – att täcka upp till hundra procent av de fasta kostnaderna för ett företag som tvingas stänga ner sin verksamhet.

Regeringens senfärdighet riskerar dock att skapa problem eftersom det nya stödet antagligen inte kommer att kunna börja gälla förrän i april.

− Om ett företag måste stänga ner innan stödet kommit på plats uppstår det problem som vi varnat för ändå. Retroaktivt stöd hjälper inte om företaget redan gått i konkurs då, varnar Fredrik Östbom.

Företagarna anser att det är viktigt att stödet kommer på plats snarast.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Handlar höga elpriser och dålig elförsörjning om att det är brist på el? Företagarnas expert reder ut.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor