För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ljungbys restauranger håller öppet

Publicerad 29 jan 2021
Restauranger behöver inte stänga för att öppna igen under alkoholstoppet efter klockan 20, anser några kommuner som ifrågasätter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Foto: Shutterstock.com

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan åtta på kvällen innebär att restauranger med serveringstillstånd inte bara måste tackla krav på mindre sällskap runt borden, utan även kortare öppettider.

– Restaurangbranschen har mött en bredsida av restriktioner från regering och myndigheter, säger Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström.

Utrymma och öppna upp igen

De flesta kommuner anser att Alkohollagens krav på att serveringsstället ska vara utrymt senast en halvtimme efter serveringstiden gäller för det tillfälliga förbudet i regeringens förordning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i sina allmänna råd att restauranger ska vara stängda i minst en timme innan de öppnar upp igen för servering utan alkohol. Alltså tidigast klockan 21:30.

Alla kommuner håller dock inte med. I Lund har kommunen gjort tolkningen att förordningen om tillfälligt förbud mot servering av alkohol inte innebär att restaurangerna måste utrymmas och hålla stängt för att öppna igen. En handfull andra kommuner gör samma tolkning. Bland annat Mora och Ljungby.

− Det är positivt att kommuner försöker hitta lösningar att underlätta för den hårt pressade restaurangbranschen. Att gästerna sitter kvar en stund efter att alkoholförbudet trätt i kraft, och inte behöver stressa ut från lokalen, leder inte till mer smittspridning. Även Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen påpekat att det inte sker någon större smittspridning på restauranger och serveringsställen, säger Pontus Lindström.

Gästerna behöver inte lämna

Nyligen postade näringslivsavdelningen på Ljungby kommun ett Facebookinlägg om att stödja kommunens restauranger. Det väckte stort intresse från kommun-Sverige och delades friskt.

I inlägget skriver näringslivsavdelningen att tolkningen av restriktionen är att ”restauranggäster inte behöver lämna lokalen klockan 20.00, utan kan sitta kvar vid sitt bord när serveringen övergår till folköl/alkoholfritt. Det betyder att våra restauranger har öppet och välkomnar dig även kvällstid! Dela gärna denna information och stöd restaurangerna genom att gå ut och ät en bit mat. De behöver vårt gemensamma stöd!”.

− Det som Ljungby och andra kommuner gör är utan tvekan lovvärt och kommer gynna de lokala restaurangerna. Samtidigt är det problematiskt att kommuner gör så olika tolkningar av lagen. Det är inte rimligt att två krögare som råkar verka på olika sidor av en kommungräns ska möta helt skilda regelverk. Regelverket behöver vara glasklart och bygga på evidens om var riskerna för ökad smittspridning är störst, säger Pontus Lindström.
Fler nyheter från Företagarna