headphones newspaper video-player

Förlängning av alkoholstopp - igen

I förra veckan meddelade regeringen att alkoholstoppet på krogen efter klockan 20 gäller till den 24 januari. Nu förlängs det till den 7 februari.
Publicerad 19 jan 2021
Foto: Shutterstock.com.

Artikeln är uppdaterad den 21 januari.

I tisdags föreslog Socialdepartementet i en promemoria att förbundet mot att servera alkohol på krogar, barer och restauranger efter klockan 20.00 förlängs till den 7 februari. På torsdagen bekräftade regeringen att det blir så, i samband med en pressträff

Så sent som i torsdags meddelade regeringen att förbundet mot att servera alkohol på krogar, barer och restauranger efter klockan 20.00 förlängs till den 24 januari.

– Sedan får vi helt enkelt återkomma, sade socialminister Lena Hallengren i en intervju efter förra veckans besked.

På pressträffen gjorde regeringen klart att man tills vidare avser göra en omprövning av restriktionerna varannan vecka, i samråd med Folkhälsomyndigheten.

–Nästa gång det blir besked om restriktioner blir om två veckor, sade socialminister Lena Hallengren.

Socialdepartementets motivering 

I promemorian motiveras förlängningen med att den 7 februari är ungefär en månad sedan julens högtider avslutades och att verksamheter och aktörer som berörs av den nya pandemilagen då bör ha haft tid att arbeta in rutiner för att minska smittspridningen – och att det givit resultat:

”Mot bakgrund av den rådande höga smittspridningen, belastningen på hälso- och sjukvården och att det kan ta några veckor innan covid-19-lagen kan ge effekt bedöms den 7 februari 2021 vara en väl vald tidpunkt för fortsatt förbud mot alkoholservering efter klockan 20.00.”

Korta bäst-före-datum

Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström ställer sig frågande till om det kommer att bli någon lättnad den 7 februari

 – Det är korta bäst-före-datum på beskeden från regeringen. Vi har tidigare konstaterat att det är en omöjlig situation för krögare som ska planera personalscheman och ta in bokningar från gäster, säger han.

Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Handlar höga elpriser och dålig elförsörjning om att det är brist på el? Företagarnas expert reder ut.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor