För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Alkoholförbudet förlängs

Publicerad 14 jan 2021
Tvära kast och otydliga besked från regeringen lägger sten på börda för restaurangbranschen.
Foto: Shutterstock.com

Regeringen förlänger förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00. Det kunde SVT meddela på torsdagen, dagen före den skärpta begränsningen skulle upphöra. Det nya beskedet är att förbudet gäller fram till den 24 januari.

– Sedan får vi helt enkelt återkomma, säger socialminister Lena Hallengren.

I regeringens pressmeddelande den 23 december står det att det skärpta förbudet gäller under tre veckor, till den 15 januari 2021: ”Därefter ska förbud mot att servera alkohol efter kl. 22.00 åter gälla till utgången av februari 2021.”

För sent besked

Företagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström är djupt kritisk mot att regeringens besked kommer så sent.

– Regeringen hänvisar till smittspridningen, men det är svårt att se att situationen förändrats nu i dagarna. Därför borde den ha gått ut med beskedet tidigare, säger han. 

Redan i december fick regeringen hård kritik när de med kort varsel införde en begränsning att servera alkohol efter klockan 20. Företagarna lyfte att krögare köpt in mat och råvaror inför jul- och nyårshelgen, men som blev överflödig när den sena kvällssittningen blev inställd.

– Att regeringen nu med en dags varsel upprepar samma misstag, och fortfarande inte förstår branschens behov av framförhållning, är helt häpnadsväckande, säger Pontus Lindström.

Feltänkt av regeringen 

Till TT säger socialministern att regeringen inte vill ha begränsningar längre än nödvändigt och att det är därför man nu förlänger förbudet med tio dagar. Det är ett resonemang som Pontus Lindström dömer ut.

– Restaurangbranschen går redan på knäna. Det regeringen gör är att spä på osäkerhet och försvåra planering i verksamheten i stället för att hjälpa, säger han.

Enligt de besked som finns tillgängliga i dag kommer alltså förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 att gälla till den 24 januari och det sedan tidigare förbudet att servera alkohol efter klockan 22.00 att gälla därefter, fram till februari månads utgång.

– Restaurangbranschen har redan fått möta en bredsida av restriktioner från regering och myndigheter och samtidigt försökt hålla näsan ovanför vattenytan. Det är en helt omöjlig sits för de krögare som ska planera bemanning och ta in bokningar. De måste fråga sig om de kan lita på regeringens besked den här gången, säger Pontus Lindström.

Fler nyheter från Företagarna