podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vem är det som kör egentligen?

Publicerad 18 feb 2021
Avsaknaden av ett tydligt och enat ledarskap och raka besked kring vaccinationen är ett allvarligt problem, skriver Eva Cooper.
Eva Cooper, regionchef Företagarna.

Precis innan 2020 tog slut spreds en efterlängtad nyhet över hela landet – den 28 december blev Gunbritt 91 år i Mjölby första svensk att få den första injektionen i vaccinationen mot Covid-19.

Hurra! Det här var ett första viktigt steg i massvaccinationen som ska sätta punkt för hemmasittande utan att kunna träffa nära och kära, tomma butiker, kvällsstängda restauranger, öde biografer och igenbommade turistattraktioner.

Från vaccinsamordnare Richard Bergström löd, och lyder fortfarande, budskapet: ”Alla svenskar över 18 år kommer erbjudas vaccin innan midsommar”. Fantastiskt, tänkte många och såg framför sig en midsommar med hela tjocka släkten. Livet kan bli som vanligt igen.

Symboliska sprutan i Mjölby

Nu har en månad passerat sedan den symboliska sprutan gavs i Mjölby. Midsommar kommer närmare för varje dag men i stället för framgångar fylls radio, tv och tidningar med allt annat än positiva nyheter hur vaccinationen fortlöper.

Inställa leveranser, vaccindoser som sparas eftersom det finns en oro över att nästa leverans dröjer, kaos kring vaccinbokningarna – i en hel del fall på grund av att människor som inte alls står i tur att vaccinera sig ser en lucka att smita före i. Men vi är ju så bra på att stå i kö i Sverige?

Ha! Den passiva aggressivitet som präglar situationen då stormarknaden öppnar en ny kassa och de som stod längst bak i första kön med full fart dundrar in en ny kö kan möjligtvis få oss att omformulera det uttalandet. Och när vi ändå är inne på att omformulera talesätt kommer nog inte ”in Sweden we have a system” ha samma klang framöver. Grannlandet Danmark imponerar med att vara det EU-land som har kommit längst med vaccinationen just nu. Förklaringen tycks ligga i organisationen, eller i systemet om man så vill. En centralt styrd organisation och ett enhetligt bokningssystem där alla rättar sig efter centralt fattade beslut.

Motgångarna står som spön i backen

Motgångarna i Sverige står som spön i backen. Häromdagen brakade till exempel Region Gävleborgs bokningssystem ihop hel och hållet.  Det behövs ett tydligare ledarskap för dem som står för merparten av den välfärd som så mycket just nu vilar på.  Beskeden från styrande politiker är i dag både otydliga och föga förtroendegivande. Från statligt håll hänvisar politiker till regionerna som ansvarar för utrullningen av vaccinationen. I regionerna får du olika svar beroende på vilken region du bor i. Vaccinsamordnaren står i sin tur och återupprepar sitt allt mer slitna mantra om midsommar som deadline. Samtidigt fastslår Anders Knape, ordförande i SKR, Sveriges kommuner och regioner, att ansvaret främst vilar på vaccinföretagen.

Vem är det som kör egentligen?

Midsommar kommer allt närmare

Avsaknaden av ett tydligt och enat ledarskap och raka besked kring vaccinationen är ett allvarligt problem. Samtliga svenska partier säger sig vilja ha en ökad statlig styrning av regionerna i Sverige, och 21 olika regionala system visar sig som sagt krångla till allt för mycket. För hur kan vi med Sverigebilden intakt förklara att tillgången till vaccin under pandemin berodde på var i landet du bodde?

Men det intygas att tidsplanen håller. Även ansvarig minister Lena Hallengren stämmer in i vaccinsamordnarens ord – den svenska befolkningen ska vara vaccinerad till sommaren.

För allas vår skull, för företagens, för sjukvården… jag hoppas så att det stämmer. Men är det verkligen realistiskt? Håll i och håll ut, så får vi se framåt sommaren.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna