För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommen till jobbet, Åsa Lindhagen

Publicerad 5 feb 2021
Företagarna välkomnar nya finansmarknads- och biträdande finansministern och uppmanar henne att ta fasta på jobb- och värdeskapande i små och medelstora företag.
Statsminister Stefan Lövfen tillkännager regeringsombildningen. På skärm, finansmarknadsminister och biträdande finansminister Åsa Lindhagen. Från vänster i rummet: biståndsminister Per Olsson Fridh, jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi, statsministern samt miljö- och klimatminister Per Bolund.

På fredagsmorgonen presenterade statsminister Stefan Löfven en mindre regeringsombildning. Orsaken är interna förändringar inom regeringspartiet Miljöpartiet. Dels har Märta Stenevi ersatt Isabella Lövin som språkrör. Dels har Peter Eriksson avgått som biståndsminister.

Den enda ministerposten som har direkt bäring på företagarpolitiska frågor som nu byts ut är den portfölj som Per Bolund haft. Han går från att ha varit finansmarknadsminister och biträdande finansminister till att bli ny miljö- och klimatminister, tillika vice statsminister, efter Isabella Lövin.

Åsa Lindhagen är nu regeringens nya finansmarknadsminister och biträdande finansminister. Hon lämnar därmed över jämställdhetsportföljen till Märta Stenevi, som likt Per Olsson Fridh, ny biståndsminister,  kliver in som ny i regeringen.

− Företagarna välkomnar särskilt Åsa Lindhagen till den viktiga posten som finansmarknadsminister och biträdande finansminister, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

För ett knappt år sedan väckte Per Bolunds uttalande om att han var förvånad över ”svag motståndskraft” i många företag  under coronakrisen hård kritik, inte minst från Företagarna. Ministern nyanserade senare sitt uttalande, men reaktionerna kan ses mot bakgrund av att regeringens attityd till företagare och jobbskapare ibland lämnar övrigt att önska.

− Vi ser hur många företag brottas med att få del av krisstöden och hoppas att Åsa Lindhagen ser behovet av att fortsätta regelförenklingen av stöden så de verkligen når fram till dem de är till för. En avgörande del i det arbetet är att förbättra myndigheternas processer, här hör vi från våra medlemmar om alldeles för komplicerade processer som hindrar utbetalningar i tid, säger Fredrik Östbom.

I sin presentation under måndagsmorgonens pressträff betonade Åsa Lindhagen vikten av en grön återstart av ekonomin och fortsatt omställning av samhället. Däremot nämnde hon inte företagandets villkor.

− En politik som syftar till högre sysselsättning, ökat välstånd, klimatsmart tillväxt och utbyggd välfärd måste ha starkt fokus på jobb- och värdeskapande i små och medelstora företag, säger Fredrik Östbom.

 

Fler nyheter från Företagarna