headphones newspaper video-player

Många sätt att tackla maxtaket i butikerna

Lappar, korgar och galgar. Sättet att begränsa kunderna i butikerna är många. Bellis blommor har valt innebandybollar.
Publicerad 11 feb 2021
Hanna Jansson är butikssäljare på Bellis blomsterhandel. Innebandybollar hjälper henne och kollegorna att se till att inte för många kunder vistas samtidigt i butiken.

Med stöd av den tillfälliga pandemilagen har regeringen utfärdat begränsningsförordningen. Den innebär att varje butik (liksom gym, köpcentrum och sportanläggningar) måste säkerställa att det inte uppstår trängsel. Tidigare fanns sådana rekommendationer, men sedan den 10 januari är det rättsligt bindande regler, utrycka i föreskrifter som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Maxantal kunder

Butiker måste skylta vid entréer om maxantal kunder i butiken samtidigt. Dessutom ska kunder erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.

Bellis blomsterhandel i Uppsala har valt en korg med innebandybollar för att säkerställa att det inte blir för många kunder i butiken samtidigt.

− Vi fick idén från en ICA-butik som gjort på det sättet. Det fungerar bra för oss, säger butikssäljaren Hanna Jansson innan hon ber en kund på väg ut att ta med sig bollen.

Många bollar

Utanför entrén står en korg där det även finns handsprit. Om det ligger bollar i den tar man en med sig in. Om det inte finns bollar betyder det att det är så många kunder det får vara i butiken. Då är det bara att vänta på sin tur.

Kunderna i butiken verkar gilla upplägget när de botaniserar bland krukväxter och snittblommor.

Andra butiker har valt andra sätt att hålla koll på antalet besökare. En vanlig metod är att ha ett visst antal korgar vid entrén. Det förekommer även att kunderna i en klädaffär ska ta en galge i handen. En mer handgriplig metod är att en person står vid entrén och släpper in kunder.

Hur gör du? Tipsa oss

Har du eller din butik en riktigt smart lösning som du vill dela med dig av? Skriv ett meddelande till oss på Facebook.

bellis 2.jpg

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Mer från hela Sverige

Handlar du med Storbritannien?

I detta avsnitt av Företagarna LIVE går vi på djupet kring Brexit och guidar dig till hur handel med Storbritannien fungerar nu.

Mikael Eriksson, tullchef DB Schenker Sverige, EEN:s Theresa Ryberg och Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna deltar.

Se avsnittet nu

Krönikor


Coronakrisen