För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Risk för ytterligare försening av omställningsstöd

Publicerad 4 feb 2021
Problem med utformningen av det förlängda omställningsstödet gör att alla företag som vill ansöka om stödet kan behöva vänta längre än vad regeringen tidigare aviserat.
Foto: Shutterstock.com

Just nu går det inte att söka omställningsstöd för de månader regeringen och samarbetspartierna meddelat att det förlängs. Det vill säga augusti 2020 till och med februari 2021. Regeringens ambition har varit att reglerna för stödet för de båda perioderna augusti-oktober och november-december ska börja gälla i mitten av februari. För perioden som omfattar årets båda första månader är målsättningen 1 mars.

Frågan är om det blir så. Enligt uppgifter till Dagens Industri brottas Finansdepartementet nu med att få stödets konstruktion godkänt av EU-kommissionen. Det är beräkningen av de fasta kostnaderna i modellen som måste falla inom ramarna för EU:s statsstödsregler och regeringen har stött på patrull.

Till Dagens Industri säger departementsrådet Niklas Ekstrand att det inte är osannolikt att det blir en fördröjning och att den i så fall ska vara så kort som möjligt.

Förhoppningsvis ingen lång försening 

För alla företag som väntar otåligt på att kunna börja söka stöd för förlorad omsättning sedan i somras är ytterligare förseningar sten på börda.

− Vi följer noga utvecklingen och hoppas på klara besked från regeringen så snart som möjligt. När vi vet mer detaljer kommer vi att kunna ta ställning till vad detta betyder för alla företagare som väntar på att kunna skicka in en ansökan. Vår förhoppning är förstås att det inte blir någon lång försening och att systemet inte blir mer krångligt, säger Företagarnas näringspolitiska expert Patrick Krassén.

Enligt artikeln i Dagens Industri kan förseningen handla om några veckor, men en kritisk faktor är hur snabbt Skatteverket kan ställa om i sitt system innan det går att ansöka om stöd.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna