headphones newspaper video-player
LIVE på fredag - allt om Brexit för företagare

Än en gång: alkoholförbudet förlängs

För restaurangbranschen innebär torsdagens besked ännu en dyster nyhet.
Publicerad 4 feb 2021
Foto: Shutterstock.com

Ett tufft men nödvändigt besked. Så beskrev statsminister Stefan Löfven torsdagens besked om att regeringen förlänger förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20 med ytterligare minst en vecka. Socialminister Lena Hallengren flikade i att det troligen kommer att gälla under hela februari månad.

− Företagarna har efterlyst tydliga besked så att alla restaurangföretagare vet vad som gäller. Att statsministern och socialministern inte är helt samspelta ens på samma pressträff illustrerar den problematik som vi och många andra pekat på, säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna.

Regeringen aviserar även att det tidigare införda förbudet mot servering av alkohol efter klopontus lindstrom rund 150px.pngckan 22.00 kommer att förlängas när det förstärkta förbudet hävts.  

Ännu ett dystert besked

För restaurangbranschen innebär torsdagens besked ännu en dyster nyhet. Många företag kämpar i motvind med att hålla verksamheten i gång. Några nya besked om stöd kom dock inte under pressträffen med regeringen. Däremot finns uppgifter om att omställningsstödet kan komma att försenas på grund av problem med att få konstruktionen för stödet godkänt av EU-kommissionen.

− De stödåtgärder som finns på plats är för många drabbade företagare ett luftslott som inte går att nyttja. Många företag har väntat i ett halvår på att få pengar utbetalda efter att ansökan skickats in, säger Pontus Lindström.

Fler nyheter från Företagarna

Regeringen rattar om i stöden

Företagarna välkomnar att regeringen nu rättar till en del uppenbara brister i coronastöden till drabbade företag. Viktigast av allt är dock att pengarna betalas ut.

Beredskap för bredare nedstängning

Med regeringens förslag om ytterligare begränsningsåtgärder med stöd av den tillfälliga pandemilagen blir det möjligt att stänga ner fler verksamheter.

Höj tempot i den digitala omställningen

Digitalisering är en prioriterad fråga för EU-kommissionen och för regeringen. Företagarna anser att den bör fokusera på att underlätta för mindre och växande företag.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen