podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Införs vaccinationsbevis hanterar vi det”

Publicerad 15 dec 2021
Gymägaren Bodil Frick ser ingen negativ påverkan på verksamheten nu när smittotalen åter börjat stiga. Hon planerar för fullt för utökad verksamhet, men tar samtidigt en dag i taget.

På Uppsala Kampsport & Hälsocenter är det full fart med thaiboxning och kickboxning, styrketräning och mammaträning och yoga. Bodil Frick som driver centret har händerna fulla med att få verksamheten att kunna svälja träningsintresset.

Nyheten om att gym kan komma att kunna använda vaccinationsbevis har inte gått obemärkt förbi, men efter alla upp- och nedgångar under corona är hon luttrad.

− Vi får se vad som händer. Nu växer vi så det knakar och jag jobbar med att bygga struktur i verksamheten och hitta fler tränare. Införs det vaccinationsbevis hanterar vi det också, säger hon.

Ingen avmattning 

Kampsport går inte att träna genom att hålla avstånd. Under restriktionerna till följd av corona löste Uppsala Kampsport & Hälsocenter det problemet genom att rikta in sig på barnträning, eftersom unga inte träffades av restriktionerna. Sedan dess är barnträningen ett av benen som verksamheten står på. Men den stora ökningen står unga vuxna för.

− Jag vill inte se en fjärde våg på sjukhusen och jag vill inte heller stänga ner det mesta av vår verksamhet igen, så visst kan vaccinationsintyg vara ett alternativ, säger Bodil Frick. 

I jämförelse med utmaningarna som möter restaurangbranschen med avbokade julbord ser hon inte någon plötslig avmattning i verksamheten i takt med att smittotalen än en gång stiger. Tvärtom är det som sagt full fart. Alla kurser är fullbokade och utmaningen handlar om att dra igång med morgon-, lunch och helgpass för att alla ska få plats.

Hon pekar även på en annan skillnad mellan gym och restauranger.

− Alla vet att det är viktigt att vara frisk när man tränar, men många kan gå på krogen även om de är lite snörvliga. Vi har inte så stor uppförsbacke om vi behöver peka på att åtgärder som är bra för hälsan och man kan ju smitta utan symptom, säger Bodil Frick.

Ser över rekommendationer 

Det finns i dagsläget inte något beslut om eller när andra verksamheter än offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än hundra deltagare kommer kunna tillämpa vaccinationsbevis. Regeringen har aviserat att vaccinationsintygen ska kunna gälla för fler verksamheter som ett alternativ till att införa mer begränsande åtgärder och socialminister Lena Hallengren nämnde restauranger och gym när regeringen höll pressträff den 8 december.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell har i dagarna sagt att myndigheten kommer att se över rekommendationerna i samband med att nya prognoser lämnas till regeringen nästa vecka.

Fler nyheter från Företagarna