För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagen största skatteinbetalaren i 189 kommuner

Publicerad 13 apr 2021
Småföretagen och deras anställda står sammantaget för de största skatteintäkterna på kommunal nivå, visar Välfärdsskaparna 2021.
Foto: Shutterstock.com.

Vartannat år tar Företagarna fram rapporten Välfärdsskaparna. Nu är det dags igen. Välfärdsskaparna 2021  visar att Sveriges småföretag och deras anställda är de som via skatteintäkter bidrar mest till välfärden i landets kommuner. Hela 28 procent av de totala kommunala skatteintäkterna genereras av dessa företag.

– Varje skattekrona måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och det är landets småföretag som står för en stor del av notan, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Småföretagen är välfärdsskapare

Småföretag är butiken där du handlar mat, blomsteraffären på hörnet, bilgaraget som hjälper dig att byta däck, snickeriet som tillverkar möbler och åkeriföretaget som varje vecka levererar trä till snickeriet. Även skogsägaren som avverkar och säljer skog är ett av dessa småföretag.

Pandemin har inneburit ett hårt slag för landets småföretagare. Många driver tjänsteföretag som drabbats särskilt hårt av restriktioner och minskad rörelse ute i samhället. Om småföretagen försvinner innebär det lägre kommunala skatteintäkter och därmed mindre pengar för våra politiker till att upprätthålla välfärden i landets kommuner. 

– Småföretagen kommer att vara avgörande för landets ekonomiska återhämtning efter krisen. Nu krävs rätt politiska reformer för att få i gång ekonomin och därmed även uppnå en långsiktig hållbar finansiering av välfärden i våra kommuner, säger Martin Daniels, statistiker på företagarna och rapportförfattare.

Lokalt företagsklimat viktigt

Rapporten baseras på data från 2019 vilket är de senaste officiella siffrorna som finns att tillgå. Ingen vet därför i hur stor utsträckning pandemin kommer att påverka småföretagens förmåga att bidra med skattepengar till välfärden.

–  Oavsett pandemin behöver småföretagen förutsägbara villkor som underlättar och stödjer incitamenten för företagande. Det finns det mycket som våra politiker kan göra både på nationellt och lokalt för att se till att landets småföretag går stärkta ur pandemin, säger Martin Daniels.

Kommun för kommun

Rapporten Välfärdsskaparna 2021 innehåller detaljerad statistik som gör det möjligt att ranka samtliga 290 kommuner sett till fördelningen av kommunala skatteintäkter från olika sektorer: småföretag, större företag, offentlig sektor, övriga organisationer, pensionärer samt övriga.

Största kommunala ”skattebetalaren” per kommun, efter sektor

 

Fler nyheter från Företagarna