headphones newspaper video-player

Företagarna föll Jan-Olov Påve i smaken

Hallå där, Jon-Olov Påve, ny medlem i Företagarna från Övre Soppero och verksam inom rennäringen.
Publicerad 4 sep 2020

Tio mil söder om Treriksröset ligger byn Övre Soppero. Där driver Jon-Olov Påve sedan många år sitt rennäringsföretag. Renköttet han säljer hittar till affärer och bord när och fjärran via olika uppköpare. Utöver rennäringen ligger jakt och fiske honom varmt om hjärtat. Förutsättningarna kunde knappast vara bättre. De lappländska vidderna breder ut sig kring byn och Lainioälven anses vara en av Sveriges bästa laxälvar.

Bra förmåner och försäkringar

I somras kom Jon-Olov Påve i samspråk med en gammal klasskamrat som tipsade honom om Företagarna. Det lät värt att undersöka närmare, tyckte han.

− Det var ju mycket förmåner och försäkringar anpassade för småföretagare. Jag tänkte att finns det sådant också så bör man ju vara med, säger Jon-Olov Påve.

Sagt och gjort. Han tog kontakt och gick med. Bor man i Övre Soppero så är man med i lokalföreningen i Kiruna. Det är en vidsträckt kommun och för att ta sig till staden är det en resa på drygt en och en halv timme, i en båge runt Esrange och genom Vittangi och Svappavaara. Med tanke på det nordliga läget är frågan är om inte Jon-Olov Påve är en av dem som kan göra anspråk på titeln Företagarnas nordligaste medlem.

Avstånden sätter fingret på en viktig förmån: drivmedel.

− Det är långa avstånd här. Företagarna har bra rabatter när man tankar och det gör det till en klar fördel med att vara med, säger han.

Den viktigaste förmånen för Jan-Olov Påve är Företagarnas sjukvårdsförsäkring.

− Om något händer är det väldigt bra att kunna använda sig av den. Jag menar att det överlag är dåligt med bra försäkringar som vänder sig till småföretagare, säger han.

Inte vintrar som förr

Exakt hur många renar Jan-Olov Påve har just nu, det vet han inte. Renar är vandringsdjur. De strövar över markerna och betar och de följer årstidens växlingar, västerut och österut. Men visst finns det moderna hjälpmedel för att hålla ett vakande öga på dem.

− Utvecklingen går fort framåt i rennäringen. Med GPS-teknik går det att veta om något har hänt djuren. Man ser om de beter sig oroligt och blivit störda av något, ett djur eller en människa. Då rör de sig annorlunda, säger han.

Så här års gör sig hösten mer än påmind i nordligaste Sverige, men det speciella ljuset hänger ännu sig kvar. Förr än man anar har vintern kopplat greppet, men det är inte som förr, anser han.

Klimatförändringarna märks även av genom att björkarna klättrar allt högre upp på fjällsidorna.

− Vintrarna är inte lika kalla längre. Förr var det vinter när det var vinter. Temperaturen höll sig runt 20-30 minusgrader. Nu kan det vara riktigt kallt och sedan bli nollgradigt igen. När det fryser på igen kommer renarna inte åt betet, säger han.

Samspelet med naturen är en balansgång. Det är därför Företagarna även driver hållbarhetsfrågor. Det är viktigt för såväl företagaren innanför tullarna i Stockholm som Jon-Olov Påve i Övre Soppero.

Tillsammans är vi starka. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor