För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Äntligen stöd till enskild firma

Publicerad 9 sep 2020
Nu föreslås ett stöd på totalt 5 miljarder till enskilda näringsidkare. En seger för Företagarna som länge påtalat den orimliga orättvisa som rått, men nu gäller det att pengarna når fram.
Att man nu föreslår ett stöd till enskilda näringsidkare är förstås ett besked vi välkomnar! Vi har krävt detta under hela krisen, säger Günther Mårder. Foto: Oskar Omne

På onsdagkvällen 9 september kom nyheten att också enskilda näringsidkare, företagare med enskild firma, föreslås få ett stöd som liknar det omställningsstöd som andra företagsformer länge kunnat söka.

Nu finns detaljerna för stödet till enskilda företagare

Stöd till enskild firma: vad händer nu?

Totalt ska stödet enligt förslaget från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, uppgå till 5 miljarder. Det fördelas på 3,5 miljarder under 2020 och ytterligare 1,5 miljarder under 2021.

Stödet delas upp på tre perioder, mars och april, maj, samt juni och juli 2020. Företagarna kan få ersättning med upp till 75 procent av omsättningstappet. 

Att enskilda näringsidkare inte kunnat dra nytta av de stöd som andra företagare kunnat använda, som omställningsstödet och korttidspermittering, har varit en orimlig orättvisa. Det har förstås drabbat företagare med enskild firma hårt och är en fråga där Företagarna med skärpa drivit på för en förändring.

Välkommet, men sent

Att man nu föreslår ett stöd till enskilda näringsidkare är ett besked Günther Mårder, vd på Företagarna, välkomnar, då Företagarna har krävt detta under hela krisen.

- Det återstår att se om ambitionen återföljs av en verklighet där man faktiskt lyckas få ut pengarna, sade Günther Mårder i en intervju i TV4:s Nyheterna och inflikade att i fallet omställningsstödet har man bara lyckats leverera en bråkdel av de 39 miljarder som var avsatta.

– Den stora frågan är, kommer man få ut de här pengarna överhuvudtaget? Nu gäller det att inte göra nålsögat så litet att stödet inte når fram till krisande företag. Lyckas det kan det bli en rejäl skillnad för dessa företagare. Vi behöver ha livaktiga företag som kan fortsätta skapa jobb och skatteintäkter även efter krisen.

Han påpekade också att stödet är väl sent påkommet.

– Det här är ett senfärdigt stöd, det här hade vi behövt se långt tidigare. Det dröjer ända fram till oktober innan man kan söka, sade Günther Mårder i TV4.

Detta krävs för att stöd ska beviljas

Det krävs att nettoomsättningen för:

  • mars – april 2020 understeg 70 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019,
  • maj 2020 understeg 60 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019, och
  • juni och juli 2020 understeg 50 procent av nettoomsättningen för referensperioden 2019

Den enskilda näringsidkaren kan få stöd på totalt 120 000 kronor, fördelat på de respektive stödperioderna mars–april 48 000 kronor, maj 24 000 kronor och juni–juli 48 000 kronor.

Källa: Näringsdepartementets pressmeddelande

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna