För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slopa 55-årsgränsen i sjukförsäkringen

Publicerad 15 okt 2020
Att den 55:e födelsedagen ska vara avgörande för företagares sjukförsäkring är en sedan länge orimlig rest från efterkrigstidens politik, menar Erik Ageberg, expert på Företagarna.
Sju dagars karens är standard för den företagare som har enskild firma och inte gjort någon ändring. Vill man ändra behöver det ske innan man fyllt 55. Foto: Shutterstock

Den företagare som har fyllt 55 år kan inte ändra sin karenstid så att den blir kortare än den tid de haft innan 55-årsdagen. Regelverket är i viss mån en kvarleva från när försäkringen byggdes upp under 1950- och 1960-talet. Egenföretagare som ville ansluta sig till sjukförsäkringen var tvungna att ha god hälsa och vara under 55 år. 

erikagebergrund150px.png

– Sedan dess har 55-årsgränsen i försäkringen i någon mån varit kvar. Att reglerna 60 år senare ser ut som de gör är ett tydligt tecken på att trygghetssystemen fortfarande inte är anpassade efter företagares verklighet, säger Erik Ageberg, Företagarnas socialförsäkringsexpert.

Företagarna vill att gränsen slopas

– Det är orimligt att en 56-åring inte ska kunna ändra sin karenstid. Företagarna vill därför se en slopad 55-årsgräns i sjukförsäkringen. Vi jobbar också hårt för att en dags karenstid ska vara normen, säger Erik Ageberg, som också sitter med i den utredning på området som beräknas vara klar i november.

Standard är sedan 2013 sju dagars karens för den som inte gör någon ändring. Och många företagare vet inte ens om att de kan ändra karenstiden.

– Ovetskapen bland företagare om deras egen karenstid är tydlig. I vår rapport från 2019  uppger bara hälften av de företagare vi frågat att de aktivt har valt karenstid, säger Erik Ageberg.

Reglerna omfattar företagare med enskild näringsverksamhet. Är man anställd i det egna aktiebolaget omfattas företagaren av samma regler som för andra anställda och man tar ut sjuklön från företaget.

Fler nyheter från Företagarna