podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kommuner behöver vara snälla jättar

Publicerad 27 okt 2020
Kommuner som växlar upp investeringar och upphandlingar kommer göra stor nytta för de lokala företagen, menar Företagarnas Pontus Lindström och Magnus Johansson i en debattartikel hos Dagens Samhälle.
Hur stor del av inköpen som en kommun gör från privata företag skiljer sig mycket mellan kommuner. Foto: Shutterstock

Kommunerna  är, oavsett storlek, jättar på sin ort, som största arbetsgivare och en viktig kund för ortens företag. Därför blir kommunernas agerande extra avgörande mitt i en pandemi som slår hårt mot samhälle och näringsliv, menar Företagarnas expert på upphandling, Magnus Johansson och expert på lokalt företagsklimat, Pontus Lindström.

I en debattartikel på Dagens samhälle lyfter de frågan och skriver:

"Kommunerna måste fortsätta med redan aviserade inköpsplaner och växla upp upphandlingar och andra investeringar för att på så sätt stimulera de lokala företag som är beroende av kommunen som kund. Att köpa något av en lokal leverantör i stället för att göra det själv kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull, speciellt i dessa prövande tider."

Inköpsvanorna skiljer sig åt

Hur stor del av inköpen som en kommun gör från privata företag skiljer sig mycket mellan kommuner. Ibland ligger strukturella anledningar bakom skillnaden, men inte sällan är frågan beroende av rena politiska beslut. Några kommuner ökar sin andel, medan andra minskar.

"Det finns anledning att fråga sig vad detta (minskningen) beror på, och vad konsekvenserna blir för lokala företag som är beroende av kommunen som beställare" skriver debattörerna.

"Nu är det viktigare än någonsin att kommuner inte tappar takten i sina inköp"

LISTA: Så mycket köper din kommun från företagen

Fler nyheter från Företagarna