headphones newspaper video-player

Hallå där Erik Gatenholm på Cellink

Årets Företagare i Sverige 2019 blev Cellink som gör science fiction – fast på riktigt.
Publicerad 15 okt 2020

Företaget har skapat ett av världens första biobläck som gör att de kan skriva ut mänskliga reservdelar. Skrivaren har lett till färre djurförsök när kosmetikaforskare utvecklar produkter, eftersom de i stället kan använda utskriven hud för tester. Samtidigt snabbas jakten på nya mediciner på inom läkemedelsindustrin, tack vare verktygen.

Hur kändes det att vinna Årets Företagare?

erik3.png Det kändes helt fantastiskt. Vilken otrolig känsla. Allt är nästan lite suddigt från själva händelsen, från att vi fick höra att vi vann till att vi stod på scenen med Prins Daniel och representanterna från Företagarna för att ta emot priset. Det var en känsla man aldrig glömmer.

Vilka fördelar kom med vinsten?

− Vinsten gjorde att vi fick väldigt mycket publicitet, vilket alltid är positivt. Vi kunde lättare och snabbare nå ut och rekrytera folk med hjälp av detta, vilket är viktigt i vår starka tillväxtfas.

Hur har året varit?

− Året har varit en bergochdalbana. För bara några dagar sedan blev vi Göteborgs första och en av Sveriges få Unicorns. Det är en status som alla startups vill uppnå och det är en otrolig känsla att få ta den titeln officiellt.

Fakta: Inom företagsvärlden är en Unicorn ett företag som är värderat till över 1 miljard USD.

Om Årets Företagare i Sverige 2019

Vinnare: Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson

Företag: Cellink AB

Juryns motivering: ”Årets vinnare är en ren förebildssaga som förflyttat gränsen för vad som är möjligt. Ett innovationsföretag som står bakom både hårdvara och förbrukningsmaterial för att rekonstruera sådant man tidigare fått be till högre makter om. Dessa företagare lämnar juryn mållösa – och vi är säkra på att detta bara är början för företaget som skriver ut reservdelar till kroppen!”

Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor