headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Foto: Volvo Group.

AB Volvo slutar med korttidspermitteringar

Lastbilstillverkaren AB Volvo möter ökad efterfrågan och behöver inte länge permittera personal.

I våras tvärnitade lastbilstillverkaren AB Volvo produktionen på grund av coronakrisen. Företaget ansökte om korttidsstöd som berörde ungefär 20 000 anställda. Samtidigt fick tusentals konsulter och bemanningsanställda gå. Tillsammans med Volvo Cars – som också korttidspermitterade personalen – sysselsätter företagen omkring 30 000 personer i Västsverige.

Mikael Erlandson.png

Ett så stort avbräck i produktion påverkar så klart hela underleverantörsledet. Att permitteringarna nu avbryts är därför viktigt för hela regionens näringsliv.

− Det är ett glädjande besked och en positiv signal till de företag som är beroende av att hjulen på Volvo snurrar, säger Mikael Erlandson, Företagarnas regionchef i Västra Götaland.

Redan högre aktivitet

På fredagen meddelade AB Volvo att företaget inte kommer att ansöka om mer stöd för korttidsarbete. Stödperioden som sträckte sig fram till den 31 augusti var därmed den sista och aktiviteten har redan successivt ökat.

− Folk har varit hemma i olika hög grad. Men de allra flesta har varit i hundra procents tjänst ett tag. Vi ser att aktivitetsnivån har gått upp bland våra kunder och då möter vi det med ökad aktivitetsnivå själva, säger AB Volvos presschef Claes Eliasson till SVT Väst, som var först med att rapportera om nyheten.

Från AB Volvos sida heter det dock att man har fortsatt stort fokus på kostnader och att coronakrisen fortfarande en realitet. Faran är med andra ord inte över.

Fredrik Sidahl.png

Oro och osäkerhet

På FKG, Fordonskomponentgruppen, betonar man också signalvärdet av att AB Volvo upphör med korttidspermitteringarna.

− Just nu går svensk fordonsindustri bra, men i en färsk undersökning bland våra medlemmar anger 80 procent av de svarande att de känner osäkerhet och oro inför framtiden. I vanliga fall brukar man så här års ha en god bild av hur läget kommer att vara i januari-februari, men det går inte nu, säger FKG:s vd Fredrik Sidahl.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap