För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Var med och styr upp den offentliga upphandlingen

Publicerad 18 nov 2020
Nu kan du som företagare bidra med kunskap till en studie om småföretag och offentliga upphandlingar i Sverige och Europa som EU-kommissionen gör. Missa inte chansen.
Genom att delta i en enkätundersökning kan du vara med och påverka villkoren för offentlig upphandling i hela EU. Foto: Shutterstock

Det är viktigt att också små företag kan delta i offentliga upphandlingar, där det bara i Sverige handlar om affärer för flera hundratals miljarder kronor varje år.

Magnus Johansson rund.pngUnder 2020 har Företagarna deltagit i en studie som EU-kommissionen gör där man undersöker vad som krävs för att underlätta för små- och medelstora företag att kunna lämna anbud i offentlig upphandling. Där har du som företagare fortfarande chans att bidra.

– Genom att delta i en enkätundersökning kan du vara med och påverka villkoren för offentlig upphandling i hela EU, berättar Magnus Johansson, Företagarnas expert på området offentlig upphandling.

Enkäten: Kommissionens undersökning av små och medelstora företags medverkan i offentliga upphandlingar

Lärdomarna hittills har varit många. Förutom enkäten ovan har Företagarna också bidragit med 12 stycken djupintervjuer med företag som deltagit i offentliga upphandlingar. 

"Passa på att svara"

– Vi ser bland de svar vi hittills fått bland annat att många offentliga upphandlingar är för omfattande och innehåller irrelevanta krav, berättar Magnus Johansson.

Han berättar också att många företag samtidigt tycker att offentliga kontrakt kan vara intressanta. Det märks inte minst under pågående pandemi då det offentligas behov inte är lika utsatt för marknadens nycker.

– Just nu är fokus att få in så många fler enkätsvar som möjligt! Passa på att svara på denna korta enkät och bidra med dina erfarenheter om vad som fungerar bra och dåligt.

Fler nyheter från Företagarna