För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bytte från enskild firma till aktiebolag - åkte på rejäl skattesmäll

Publicerad 10 nov 2020
Företagaren Lina Skandevall råkade ut för en dålig bokföringsbyrå. Vilket ledde till att hon fick en personlig skuld på hundratusentals kronor när hon bytte bolagsform.
"Jag hade liten kunskap och litade blint på bokföringsbyrån. Det ledde till en stor personlig skuld", förklarar Lina Skandevall.

Lina Skandevall driver företaget Skandevall Media AB. I början drev hon företaget som enskild firma och kände att hon behövde hjälp med rådgivning kring ekonomi och skatt. Hon fick dock lära sig vikten av att ta in rätt hjälp och inte anlita vem som helst.

– Jag hade liten kunskap och litade blint på bokföringsbyrån. Det ledde till en stor personlig skuld, förklarar Lina Skandevall som berättar sin historia i Företagarna LIVE: För dig med enskild firma.

Hon berättar att det kan vara svårt att säga hur stor slutskatten blir i en enskild firma. Så ibland blev det mycket skatt. 

– Min bokföringsbyrå på den tiden sa att jag skulle sätta undan i periodiseringsfonder och skjuta upp betalningen lite. Det jag framförallt lyssnade till var att periodiseringsfonder skulle fungera som en trygghet – och jag tog det som en säkerhet om det blev ett dåligt år och visste inget om de dyrköpta konsekvenserna, berättar Lina Skandevall.

Företaget gick bra och snart var det dags att anställa en person, vilket fick henne att skyndsamt starta ett aktiebolag istället, en företagsform som ofta rekommenderas före enskild firma för den med anställda. Bokföringsbyrån hjälpte henne även med detta.

Se också: Enskild firma eller aktiebolag?

Dyrköpt erfarenhet

– Följden av min hantering av skatten var att jag i och med uppstarten av aktiebolaget fick en privat skuld på 300 000 kronor. Det var en dyrköpt erfarenhet och en lärdom att satsa på en auktoriserad redovisningsbyrå, eller en som på andra sätt kan visa på kvalitét, och att alltid ha egen kunskap om bokföring.

Lina Skandevall var så arg över pengarna att hon ville betala tillbaka allt på ett år. Företaget gick bra, så hon kunde som tur var ta ut mycket i lön, men nästan allt gick till att betala tillbaka på skatten.

Tidningarnas listor som "De tjänar mest under 30 i Östergötland" var inte så roliga att hamna på.

– "Då kan ju du bjuda på krogen Lina", fick jag höra. Samtidigt som jag levde som en student ekonomiskt, berättar Lina Skandevall.

Tipsar andra företagare

Lina Skandevall är glad att hon valde att byta bolagsform då hon ser många fördelar med aktiebolag. Hennes medskick är tydligt för den som vill ha hjälp, såväl i sin enskilda firma som i ett aktiebolag:

– Ta hjälp av en redovisningskonsult med bra referenser som vet vad hon eller han gör, så du undviker att gå på samma smäll och se till att skaffa dig en övergripande kunskap om företagets ekonomi. Det lönar sig.

Fotnot: Lina Skandevall är vid sidan av att driva sitt eget bolag också expert inom kvinnors företagande hos Företagarna.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna