headphones newspaper video-player
Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.

Enskild firma - när passar det?

Den enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten kan det finnas många fördelar med aktiebolag.

– Är man ensam och inte säker på vad det blir av verksamheten är enskild firma oerhört mycket bättre, säger skatteexperten och författaren Jan-Erik W Persson.

Efter ett tag kan det vara läge att i stället driva verksamheten i aktiebolagsform.

– Är det en stadig verksamhet har aktiebolag en fördel. Det är en vallgrav mellan din egen och företagets ekonomi, säger Företagarnas juridiska expert Karin Berggren.

Begränsningen av det personliga risktagandet är själva grundidén med aktiebolagsformen. Den som äger aktiebolag förlorar det satsade aktiekapitalet om bolaget går i konkurs – men fordringsägarna kommer inte åt företagarens privata tillgångar. Det finns dock några undantag som är viktiga att komma ihåg. Det gäller till exempel om man inte hållit sig till reglerna i aktiebolagslagen eller låtit bli att betala skatter i tid.

Personligt ansvar

Den enskilda näringsidkaren har däremot ett personligt ansvar. Om firman inte kan betala sina skulder kan fordringsägarna kräva pengarna av företagaren, som i värsta fall kan tvingas gå från hus och hem.

– Så fort det är några större risker ska man ha företaget som aktiebolag, säger Karin Berggren.

När man går från enmansföretag till att ha anställda ökar riskerna. Det är möjligt att anställa folk även i en enskild firma – men experterna rekommenderar aktiebolagsformen, framförallt på grund av riskerna.

– När det börjar gå så pass bra att man behöver anställa folk är det dags att skaffa aktiebolag, säger Jan-Erik W Persson.

I en enskild firma har man större möjlighet att jämna ut resultatet mellan bra och dåliga år. Möjligheter till skatteplanering finns via periodiseringsfond och expansionsfond. Alternativet att skjuta upp skatt via periodiseringsfond finns även för aktiebolag. Men bolaget tvingas – till skillnad från firman – betala skatt på fonderade pengar.

Ett aktiebolag har i stället möjlighet att dela ut vinstpengar med låg beskattning. Ägarna av fåmansbolag behöver bara betala 20 procent i skatt på utdelningen upp till ett visst belopp. Tänk på att aktieutdelning inte ger rätt till vare sig pension eller sjukpenning.

Lön blir utdelning

Om det ska löna sig att förvandla lön till utdelning krävs att man når upp i så höga inkomster att man maximerar pensionspoängen. Först när man når upp till brytpunkten för statlig skatt (443 200 kronor/år för 2016) är utdelning klart mer förmånlig.

– Man ska inte snåla in på lönen till sig själv, säger Karin Berggren.

Till sist så finns det ytterligare en viktig sak att tänka på, speciellt för den som planerar att utnyttja exempelvis föräldraförsäkringen. Den som startar firma har rätt till en uppskattad sjukpenninggrundande inkomst under de första två åren, som motsvarar vad man har i branschen.

Jobbar man i ett aktiebolag baseras sjukpenning och föräldrapenning i stället på den faktiska lönen. Det betyder att den som tar ut en låg lön under uppstartsfasen riskerar att få en låg ersättning från Försäkringskassan.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.