För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sänkt ribba för stöd för omsättningstapp

Publicerad 26 nov 2020
Regeringen går Företagarna tillmötes i nya besked om stöden för tappad omsättning, men företagen som är mitt uppe i krisen måste få del av stöden snarast.
På andra sidan årsskiftet kommer regeringen att lägga en extra ändringsbudget på riksdagens bord om förlängda stöd. Foto: Shutterstock.com

Bit för bit kommer detaljerna för de förlängda krisstöden för företag som drabbats av pandemin på plats. Under torsdagen stod det klart att regeringen och samarbetspartierna, Liberalerna och Centerpartiet, enats om procentsatserna i omställningsstödet för aktiebolag och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare.

Under perioden augusti till oktober kommer företag som tappat minst 40 procent av sin omsättning jämfört med motsvarande period 2019 kunna ansöka om stöden.

Under perioden november till december ska företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning jämfört med samma period i fjol kunna ansöka om stöden.

Ytterligare ett besked under torsdagen är att fysiska delägare i handels- och kommanditbolag ska omfattas av omsättningsstöd. På fredagen klargjordes även att omsättningsgränsen för enskilda näringsidkare sänkt till 180 000 kronor från 200 000 kronor för att kunna ta del av stödet. 

− Det här är välkomna besked som kommer att hjälpa många företag som brottas med ekonomiska problem på grund av coronakrisen, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Framgång för Företagarna

I dokumentet Färdplan 2021 – 7 anhalter på vägen till återstart har Företagarna förordat att det borde räcka med 30 procent i minskad omsättning, samt att fysiska delägare i handels- och kommanditbolag borde omfattas av omsättningsstödet.

De senaste veckornas besked från regeringen kommer att sammanställas i en ändringsbudget som läggs på riksdagens bord först på andra sidan årsskiftet. I en artikel i Dagens Industri kommenterar finansminister Magdalena Andersson det med att det viktigaste är att informera om vad som kommer att hända:

− Det är viktigt att få beskedet om stöden. Det kan underlätta i de diskussioner man kan ha till exempel med en bank som vet att det här stödet kommer”, säger hon.

Förenkla stöden och få ut pengarna

Företagarna är dock kritiska till att det fortfarande är ett problem för många företagare att få del av stöden. Krångliga ansökningsprocedurer och långa handläggningstider lägger sten på börda.

− Det är så klart viktigt att regeringen informerar om vad som kommer att hända. Men det är ännu viktigare att se till att stöden betalas ut till företagen som just nu är mitt uppe i en allvarlig kris. Det är en sak att anslå pengar, en annan att se till att de når fram till behövande, säger Fredrik Östbom.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna