podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen har lyssnat på Företagarna

Publicerad 9 nov 2020
På måndagen kunde Företagarna bocka av flera viktiga segrar i påverkansarbetet i och med att de viktigaste krisstöden förlängs.
Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

I förra veckan höjde Företagarna tonläget mot bakgrund av den ökade smittspridningen i samhället. Avvikelsen mellan tidsgränserna för krisstöden och hur länge restriktioner av allt att döma behöver vara på plats började bli ohållbar.  

− Det krävdes tydliga besked. Våra medlemmar behövde snabbt få svar på hur stöden kommer att gälla. Inte minst gällde det framtiden för korttidspermitteringar, omställningsstödet och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare och eventuella anstånd med skatteinbetalningar, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom. 

Flera viktiga besked

Färdplan 2021 – 7 anhalter på vägen till återstart har Företagarna sammanställt vad som måste göras. Enkelt och tydligt kan politiker och andra beslutsfattare få svar på vad Företagarna ser som nödvändiga åtgärder. Både på kort sikt i form av krisstöden och på längre sikt, för att förbättra företagsklimatet när krisen tids nog klingar av.  

− Nu ha vi tydliga besked på flera viktiga punkter. Omställningsstödet förlängs och det gör även omsättningsstödet för enskilda näringsidkare. Korttidsstödet förlängs också liksom anståndet med skatteinbetalningar. Lägg därtill förlängning av undantagen för vilandeförklaring av företag. Det här är viktiga framgångar för oss, säger Fredrik Östbom.  

Stöden är undantaget

Krisstöden behövs när restriktioner i praktiken innebär näringsförbud för många företagare. Men samtidigt är det viktigt att vi tar oss ur krisen för att sedan återgå till en mer klassisk företagarpolitik med lägre skatt på arbete och företag.

− Det är viktigt att komma ihåg att alla sorters stöd sannolikt innebär skattehöjningar, menar Fredrik Östbom. 

Förslagen presenterades av finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund på måndagen. De bygger på en uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet.  

Enligt regeringen kommer förslagen tidigt nästa år att överlämnas i en ändringsbudget för 2021. Företagarna kommer att studera förslagen noga. 

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna