För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Omställnings- och omsättningsstöden förlängs igen

Publicerad 20 nov 2020
Stöden för företag som tappat omsättning på grund av pandemin förlängs året ut, men kommer de som behöver stöden kunna använda dem?
Tomma restauranger. Foto: Shutterstock.com

I en debattartikel i Aftonbladet på fredagen lämnade regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna besked om att omställningsstödet för aktiebolag och omsättningsstödet för enskilda näringsidkare förlängs till att gälla även under månaderna november och december.

− Det här är ett bra besked, men det är andra gången på lika många veckor som stöden förlängs. Den 9 november utökades möjligheten att söka stöden till augusti, september och oktober och nu kommer de alltså att gälla året ut. Det ger ett minst sagt hattigt intryck. Regeringen skickar inte heller någon signal om att de ser behov av att förenkla stöden, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Den fortsatta smittspridningen och de senaste restriktionerna har fått regeringen och samarbetspartierna att se behov av att än en gång förlänga stöden. De pekar särskilt på restaurang- och besöksnäringen och kommer att se över behovet av att förstärkta stöd till kultur och idrott och andra branscher.

Kompensation är nödvändig

Företagarna har betonat att regeringen måste kompensera företag som drabbas av restriktioner. I en intervju i Dagens Nyheter på tisdagen inskärpte vd Günther Mårder allvaret:

– Det politikerna måste förstå är att varje inskränkning i rätten att röra sig och i rätten att kunna bedriva sin verksamhet som företagare, ska åtföljas av att kompensera den rätt som tas ifrån, sa han.

I samma intervju påtalade Günther Mårder att bara 2,5 miljarder kronor av de avsatta 39 miljarderna för omställningsstödet kommit ut till krisande företag. Det är mot den bakgrunden som Företagarna anser att stöden inte bara behöver förlängas, utan även förenklas.

− I vår nya rapport “Vägen tillbaka och framåt” ser vi tydligt att de två största hindren som företagen upplever med krisstöden är dels att stöden inte är anpassade till det specifika företaget, dels en oro för risken att göra fel och därmed bli återbetalningsskyldig. Stöden måste förenklas omgående, säger chef Fredrik Östbom.

Upp till bevis

I debattartikeln i Aftonbladet skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) tillsammans med de ekonomiskpolitiska talespersonerna Rickard Nordin (C) och Mats Persson (L) att ”Den exakta utformningen får vi återkomma till”.

− Företagarna välkomnar beskedet, men det är faktiskt den exakta utformningen som måste finnas svart på vitt för att de företag som i dag känner stigande frustration ska våga tro på att stöden också kan vara till hjälp för dem. Här har regeringen och samarbetsparterna mycket kvar att bevisa, säger Fredrik Östbom.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna