För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Vägen tillbaka och framåt

En undersökning från Företagarna om effektiviteten i Regeringens krisåtgärder och behovet av en företagarvänlig politik för jobb och välfärd

Ladda ner hela rapporten som pdf. 

I Sverige finns det över 1,2 miljoner företag som drivs av omkring 500 000 företagare. 99,9 procent av alla företag är små och medelstora företag. Var tionde sysselsatt i Sverige är en företagare. De små och medelstora företagen har skapat 4 av 5 nya jobb i Sverige, och har gjort så under de senaste 30 åren.

I våras lamslogs Sverige när coronapandemin slog till. Det blev tvärstopp i stora delar av näringslivet. För att undvika massarbetslöshet och enorma kompetenstapp behövdes tillfälliga krisåtgärder.

Andra länder över hela världen använde samma recept för att överbrygga krisen och mildra fallet i ekonomi, jobb och företagande.

Storleken på stöden i Sverige har varit förhållandevis blygsamt jämfört med i många andra länder, men samtidigt stängde inte Sverige ner samhället så dramatiskt som i en del andra länder. Nu är det dags att ställa frågor: Hur har det gått med regeringens krisstöd? Har stöden nått fram som det var tänkt? Vi har frågat företagen om krisåtgärderna och vägen framåt.

Gå till nästa kapitel: Sammanfattning