För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företrädaransvaret – uppluckring i sikte?

Publicerad 2 nov 2020
Företagarna hoppas att regeringen agerar för att genomföra lagändringar som minskar företrädaransvarets skadliga effekter.
Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Reglerna om skatterättsligt företrädaransvar har länge fått kritik från både företagare och forskare, för att vara rättsosäkra, driva fram konkurser i onödan, försvåra rekrytering till styrelser och tillämpas oproportionerligt strikt. En begränsad utredning av regelverket gjordes av Statskontoret för ett par år sedan, men efter att oppositionen tryckt på i riksdagens skatteutskott tillsatte regeringen i fjol en mer ingående statlig utredning. Den har nu lämnat sitt betänkande (SOU 2020:60).

− Utredaren Christer Silfverberg har åstadkommit ett förslag som kommer en bra bit på vägen till att lindra de negativa effekterna av företrädaransvaret. Utredningen har enligt direktiven inte haft möjlighet att föreslå ett avskaffande av reglerna, vilket kanske hade varit den rakaste lösningen – men givet det är förslagen steg i rätt riktning, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, som har suttit med som expert i utredningen.

Bra förslag om rådrum

Utredningen föreslår att grunderna för bedömningen av huruvida företrädaren för ett bolag har varit grovt oaktsam (vilket krävs för personligt betalningsansvar) ska kompletteras med en föreskrift om vad som särskilt ska beaktas, för att göra bedömningen mer nyanserad. Vidare föreslås också att den nuvarande regeln om befrielse från betalningsskyldighet får ett till viss del utökat tillämpningsområde, och att en företrädare ska kunna beviljas ett rådrum på två månader efter skatternas förfallodag då företrädaren inte riskerar personligt betalningsansvar.

− Särskilt förslaget om ett rådrum är välkommet. Något motsvarande har föreslagits av statliga utredningar tidigare men aldrig blivit av. Det skulle göra regelverket mer liknande det som gäller i aktiebolagsrätten, och minska den konkursdrivande effekt som företrädaransvaret har i dag, säger Patrick Krassén.

Experterna i utredningen från Företagarna, Svenskt Näringsliv och Srf Konsulterna har till betänkandet skrivit ett längre särskilt yttrande. I yttrandet pekar de på att utredningen är för trogen till den nuvarande, strikta, tillämpningen av reglerna som domstolarna gör. Mer hänsyn borde tas till hur ett företags företrädare agerat för att rädda bolaget när det börjat få ekonomiska problem. Problemet i nuvarande ordning att företrädare kan påföras betalningsansvar vid omprövning av skattebeslut i efterhand, har utredningen inte heller löst.

− Nu kommer betänkandet att skickas ut för remissbehandling. Därefter hoppas vi att regeringen agerar för att genomföra lagändringar som minskar företrädaransvarets skadliga effekter, säger Patrick Krassén.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna