För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Myrsteg framåt om företrädaransvaret

Publicerad 2 jun 2018
Statskontorets nya rapport om det skatterättsliga företrädaransvaret pekar i rätt riktning, men den är för försiktig.

Den som sätter sig i en styrelse för ett aktiebolag kan riskera att bli betalningsskyldig för bolagets skulder – och reglerna om företrädaransvar för skatteskulder är både oförutsägbara och kan ha drakoniska, vilket juridikprofessor Roger Persson Österman visade i en rapport  i höstas.

Företagarna har uppmärksammat frågan tidigare – bland annat i Svenska Dagbladet ifjol, här och här, och på Småföretagarbloggen. Rättssäkerheten och möjligheten för företag att locka kompetenta styrelseledamöter undermineras av nuvarande företrädaransvar.

Sedan förra året har Statskontoret haft i uppdrag att ta fram en rapport om det skatterättsliga företrädaransvaret. Från början var uppdraget begränsat, men 28 mars i år tillkännagav riksdagen att regeringen skulle vidga utredningsdirektiven och utreda företrädaransvaret mer omfattande. Tyvärr kom detta för sent för att ge tid för Statskontoret att genomföra en bredare översyn.

I veckan (31 maj) presenterades Statskontorets rapport, Översyn av det skatterättsliga företrädaransvaret. Med fokus på befrielse och anstånd (2018:14). Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, tycker att rapporten pekar i rätt riktning, men att den är för försiktig.

– Statskontoret uppehåller sig primärt vid hur Skatteverket ska agera, vad gäller tolkning av omständigheterna i det aktuella fallet, ärendehantering, information på sin hemsida och liknande. Rapporten innehåller endast ytliga analyser av hur företag och företagande påverkas av regelverket och dess tillämpning, säger Patrick Krassén.

En mer omfattande utredning av hur rättssäkerheten i beskattningen för företagare kan stärkas är nödvändig

Statskontoret lägger fram följande förslag:

  • Grunderna för befrielse från betalningsansvar bör förtydligas, i lagstiftningen eller i alla fall på Skatteverkets webbplats

  • Insynen i Skatteverkets ärendehantering ska förbättras och informationen på Skatteverkets webbplats om hur en person som fått skatteskulder kan förfara ska förbättras

  • Bolagsverket bör ges ett särskilt uppdrag att informera styrelseledamöter om deras skyldigheter

  • Anstånd skulle kunna beviljas i högre utsträckning, genom förändrad praxis hos Skatteverket, och en tidsfrist för betalning av skulder skulle kunna införas

Inga förslag läggs fram om förändring av bestämmelserna om anstånd, och ingen mer ingående analys görs av hur regelverket skulle kunna ändras för att kunna få bukt med de problem som Företagarna och andra näringslivsföreträdare, liksom forskare, har påtalat.

– Rapporten bidrar med en del intressant statistik från domstolar och myndigheters hantering av ärenden, och är ett steg i rätt riktning, men är tyvärr inte tillräckligt långtgående. Problemen med rättsosäkerhet för enskilda kvarstår och det näringsfrämjande perspektivet är alltför frånvarande. En mer omfattande utredning av hur rättssäkerheten i beskattningen för företagare kan stärkas är nödvändig, säger Patrick Krassén.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna