podcast news play företagaren I media förmån faq

Äntligen! korttidspermitteringarna förlängs

I elfte timmen kommer nu besked om att möjligheterna att korttidspermittera inte upphör vid årsskiftet, men förlängningen kommer utan förenklingar i systemet.
Publicerad 9 nov 2020
Finansmarknadsminister Per Bolund och finansminister Magdalena Andersson under måndagens pressträff om krisstöden.

Systemet med korttidspermitteringar förlängs fram till 30 juni 2021. Det är ett av de besked om vad som gäller framgent för stödåtgärder som regeringen och samarbetspartierna, Liberalerna och Centerpartiet inledde veckan med.  

På en pressträff under måndagseftermiddagen sade finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund att den tidsgräns som gör att korttidspermittering som längst kan beviljas för nio månader i följd tillfälligt tas bort. Det betyder att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader.

Bra förlänga korttidspermitteringsstödet 

Fram till nu har företagen bara vetat att korttidspermitteringen upphör vid årsskiftet. Det har skapat oro och stress för många företagare som tvingat se sin verksamhet gå på sparlåga på grund av pandemin. Möjligheten att permittera anställda har gett ekonomiskt andrum, men många har behövt väga risken med att säga upp personal som de egentligen behöver om bara restriktionerna lättar mot risken att stå med hela lönekostnaden för personal som inte har jobb att göra. 

LÄS ÄVEN: Korttidspermittering viktig krockkudde

− Med tanke på uppsägningstider borde det här beskedet ha kommit för flera månader sedan för att inte sätta företagare och deras medarbetare i en svår sits, men beskedet om att korttidspermitteringarna kan förlängas är välkommet. Men lika viktigt som att stödet förlängs är att det förenklas, säger Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna. 

Förenkla avstämningarna och rädda företag 

Ovissheten över vad som ska hända med korttidspermitteringarna efter den sista december har under de senaste månaderna blandats med stigande frustration hos många företagare som väntar på att få stödet utbetalat från Tillväxtverket. Avstämningsförfarandet på myndigheten som träder in efter att det första, preliminära stöden betalats ut till företagen har visat sig vara tungrott och tidskrävande. För många företag betyder det att de ligger ute med så mycket pengar i väntan på stöd att företagets fortlevnad står och väger.  

LÄS ÄVEN: Var är permitteringspengarna?

− Under rådande omständigheter är det orimligt att företag får vänta i månader på fortsatt stöd. Regeringen kan inte utgå från att alla fuskar, det får fullständigt horribla konsekvenser för dem som skapar fyra av fem jobb och som regeringen i andra avseenden sätter stor tilltro till för att vi ska kunna ta oss ur krisen. Sverige kommer förlora många företag inom de branscher som har restriktioner om dessa fortsätter. Därför behövs en tillfällig förändring eller lättnad i avstämningsreglerna, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Några signaler om förenklingar gavs inte under måndagen. Regeringen avser gå fram med en striktare hantering vid ansökan om godkännande för stöd. Syftet är att säkerställa att stöd bara lämnas till dem som uppfyller kraven och att förhindra missbruk. Regeringen förslår även att Tillväxtverkets förvaltningsanslag utökas med sammanlagt 450 miljoner kronor.

Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.