För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu måste offentlig sektor agera schysst

Publicerad 31 mar 2020
Offentliga inköpare måste visa förståelse för företagens situation i coronakrisen och föra dialog i stället för att hota med rättsliga åtgärder.

Både Företagarna och Almega får nu många frågor från oroliga företagare som har avtal med offentlig sektor om i vilken utsträckning ändringar av avtal är tillåtna enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Det händer att myndigheter hotar med vitesföreläggande då företagen inte längre kan leverera utlovade varor och tjänster på grund av coronakrisen. Mot den bakgrunden riktar både Företagarnas upphandlingsexpert Magnus Johansson och hans kollega på Almega, Ulrica Dyrke, en skarp uppmaning till upphandlande myndigheter om att ta ett större ansvar: Prata med era leverantörer, skriver de båda i en debattartikel i Upphandling 24.

Exceptionell situation

Hela ekonomin påverkas hårt av krisen. Enligt finansdepartementets prognos som presenterades på måndagen väntas BNP minska med fyra procent i år och arbetslösheten stiga till nio procent.

− Det säger sig självt att krisen kommer att påverka företag som har kontrakt med det offentliga. Vi ser det redan i både kapacitetstapp på grund av sjukskrivningar och störningar i leveranser på grund av underleverantörer som har problem eller gått i konkurs. Vi ser det även i företag som tvingas permittera eller säga upp personal, säger Magnus Johansson.

Nå lösningar i samförstånd

I debattartikeln i Upphandling 24 skriver Magnus Johansson och Ulrica Dyrke att de flesta myndigheter så klart gärna ser att företagen överlever den akuta kristen och hoppas kunna ha dem som avtalspart även i framtiden. Offentlig sektor kan bidra till att göra detta möjligt, genom att prata konstruktivt med leverantörer och föra en dialog om vad som är möjligt att i dagsläget leverera och vad som inte är det.

Genom att så långt som möjligt hedra ingångna avtal med leverantörer även om verksamheten dras ner på grund av coronakrisen kan det offentliga inom ramarna för lagstiftningen bidra till att många företag inte slås ut.

− Upphandlingsmyndigheten uppmanar upphandlande myndigheter att vara stabila kunder i orostider. Det är en uppmaning som jag tycker att alla ska ta fasta på, säger Magnus Johansson.

Fler nyheter från Företagarna