podcast news play företagaren I media förmån faq

Flygande start för Företagarnas yngsta medlemmar

Kan du det du gör spelar ålder ingen roll, säger 16-årige Frans Björnsson som tillsammans med Fritiof Rusck startat ett företag som bygger hemsidor.
Publicerad 6 mar 2020
Frans Björnsson och Fritiof Rusck.

Företagarnas yngsta medlemmar heter Frans Björnsson och Fritiof Rusck. De båda 16-åriga stockholmarna driver det nystartade bolaget Björnsson Rusck Technologies. Företagets motto lyder ”professionella hemsidor utan krångel och kompromisser borde vara en självklarhet”.

− Det är vanligt att företag som säljer webbplatser jobbar utifrån färdiga mallar som kundernas behov trycks in i. Vår nisch är att göra hemsidorna från scratch. Vi kan göra det billigare än andra och vårt sätt att jobba erbjuder bättre service till kunden, säger Frans Björnsson. 

Passion och kunnande

För Frans Björnsson och Fritiof Rusck är det en delad passion för teknik och it som fått dem att bli företagare. Frans går i ettan på gymnasiet på ett ekonomiprogram och Fritiof går i samma årskurs på mediainformationsteknik, IT.

− Många unga är tragiskt duktiga på att programmera. Jag säger tragiskt eftersom de inte förstår värdet av den kunskap de har. Vi ville göra något av det vi kan och då blev det naturligt att starta ett företag, men vi är väldigt mycket ett specialfall eftersom vi är så unga, säger Frans. 

Jag sprang runt euforisk

Eftersom ingen av dem är myndig behövde de ansöka om tillstånd att driva företag hos överförmyndarnämnden. Det tog fyra och en halv månad att få svar. Sedan behövde de ta kontakt med Bolagsverket och Skatteverket. Till slut, i början av december, fick de sitt registreringsbevis för kommanditbolaget de driver tillsammans.

− Det kändes helt fantastiskt! Jag gjorde en spellista på Spotify som jag döpte till Celebration och tog en löptur och kände mig helt euforisk. Jag slog personbästa på den löprundan, säger Frans.

Många unga är tragiskt duktiga på att programmera. Jag säger tragiskt eftersom de inte förstår värdet av den kunskap de har.

Start över förväntan

Ett av de första besluten efter att startat bolaget var att bli medlemmar i Företagarna.

− Det kändes naturligt. Som unga är det bra att kunna träffa andra företagare och ta del av andras erfarenhet och kunskap, säger Frans.

Företaget har fått en start över förväntan. När de planerade verksamheten trodde Frans och Fritiof att de första tre månaderna skulle handla om att sätta interna processer, men de har redan fått kunder.

− Vi är extremt fullbokade ända in i maj. Vi har fått kontakta Skatteverket och förklara att våra antaganden som ligger till grund för preliminärskatten inte stämmer och de behöver multipliceras med typ femton, säger Frans.

Kunnandet är a och o

Att gå i skolan och driva ett företag kan vara en utmaning, men med goda rutiner och processer går det bra. Dessutom är Frans ledig från skolan varje tisdag eftersom han redan tillägnat sig matematiken som lärs ut på programmet.

Den bra starten tror Frans beror på att han och Fritiof är bra på att se möjligheter att visa på affärsnyttan av att konvertera analoga verksamheter till digitala.

− Vi kan se på företag med nya ögon och hjälpa till med hur man utvecklar affärsmodellen digitalt. Vi erbjuder inte bara ”front end”-programmering och snygg design som så många andra utan är skarpa på ”back-end”. Sådan kompetens brukar vara svårt att få tag på. Genom att bygga vertikalt – skalbara – modeller kan vi visa att det finns enorma värden för företag som vet hur de ska agera. Vi kommer att jobba mera med att utveckla plattformstänk också, säger Frans.

Att starta företag är det bästa beslut jag tagit i mitt liv. Ja, jag vet att jag bara är 16 år, men jag kommer nog att fortsätta känna så,

Ålder ingen nackdel

För Björnsson Rusck Technologies är det inte någon nackdel att företaget drivs av unga personer.

− Om du kan det du gör kommer det att synas oavsett din ålder, säger Frans.

Några månader in i företagarbanan har det slagit Frans att det han trodde skulle vara tråkgöra är riktigt roligt.

− Jag får en kick av administration och bokföring. Visst, jag går ekonomiprogram, men ändå. Att göra sådana arbetsuppgifter är ju faktiskt det som gör att vi kan hålla på med det vi kan i företaget, säger han.

Frans och Fritofs tips till andra unga som vill starta företag är att testa och inte ge sig om man stöter på problem.

− Jag har lärt mig att det är en sak vad som står när man kontaktar till exempel en bank eller myndighet, men att det ofta går att komma vidare om man pratar med dem. Att starta företag är det bästa beslut jag tagit i mitt liv. Ja, jag vet att jag bara är 16 år, men jag kommer nog att fortsätta känna så, säger Frans.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Sätt entreprenörskap på schemat

Ämnet entreprenörskap eller entreprenörskap och företagande bör erbjudas på samtliga gymnasieprogram och inom sammanhållen yrkesutbildning på kommunal vuxenutbildning.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.