För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lättnader i a-kassereglerna efterlängtad seger

Publicerad 23 jun 2020
Nu ska det bli möjligt för företagare att nyttja a-kassa samtidigt som man förbereder sitt vilande företag för nystart efter krisen. År av påverkansarbete från Företagarnas sida har äntligen skördat frukt!
Vi har drivit denna fråga under flera år och är naturligtvis mycket glada över beskedet, säger Företagarnas expert på socialförsäkringar, Erik Ageberg. Foto: Oskar Omne

Så sent som förra veckan medverkade Företagarnas expert på socialförsäkringar, Erik Ageberg, i TV4:s Nyheterna och påpekade att regelverken ofta innebär ett moment 22 för företagare. Nu kommer regeringen med efterlängtade lättnader på området, som Företagarna länge arbetat hårt för att förändra.

– Vi har drivit denna fråga under flera år och är naturligtvis mycket glada över beskedet. Många av regeringens tidigare åtgärder har handlat om att försöka få företag att övervintra krisen. Samtidigt fick företagare inte ens informera sina kunder om verksamheten kommer att återupptas eller inte, säger Erik Ageberg.

"Begränsade åtgärder" tillåts

 I en debattartikel i SvD skriver Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister, och Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister, att man vill införa en ny tillfällig regel som gör det möjligt för företagare att uppbära arbetslöshetsersättning samtidigt som de genomför vissa begränsade åtgärder inom sitt företag. Detta för att möjliggöra snabbare uppstart när krisen vänder.

Som exempel ger de arbetsuppgifter som att uppdatera webbplats eller sociala medier, och att upprätthålla begränsad kontakt med kunder och leverantörer, under förutsättning att dessa åtgärder syftar till att senare kunna återuppta verksamheten. Meningen är att egenföretagare snabbt ska kunna komma igång igen när krisen väl sjunker undan och situationen på arbetsmarknaden ljusnar.

Mycket glatt besked

– Regeringens ambition är att dessa egenföretagare ska snabbt ska kunna återstarta sina verksamheter så snart krisen passerat. Då kan det naturligtvis inte finnas ett regelverk som aktivt motverkar det, säger Erik Ageberg, som påpekar att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring.

– Från Företagarnas sida menar vi att omställningen i somliga fall kan vara att övervintra en kris. Ett mycket glatt besked och nu påbörjar vi arbetet med att göra förändringarna permanenta, säger Erik Ageberg.

Fler nyheter från Företagarna