podcast news play företagaren I media förmån

Företagare missgynnas i a-kassan

Socialförsäkringarna är anpassade för att man ska vara anställd, inte företagare.
Publicerad 16 jun 2020

Sedan coronapandemin kopplade greppet om Sverige har antalet personer som gått med i en a-kassa ökat med drygt 200 000 personer. Det är rekordsiffror. Att många behöver ekonomisk trygghet i krisen spår innebär att handläggningstiderna har ökat. Det för i sin tur med sig att utbetalningarna av a-kassan dröjer. Längst handläggningstider har Småföretagarnas a-kassa, rapporterar TV4.

I inslaget berättar Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg om hur trygghetssystemen är anpassade för anställda. Företagare passar tyvärr inte in i regelverket utan missgynnas konsekvent i socialförsäkringen. I fråga om a-kassan handlar det om en besvärlig process för att bevisa att företaget är nedlagt eller vilande.

− Att lägga ner ett företag görs inte i en handvändning. Samtidigt får inget arbete utföras i företaget om företagaren ska uppbära a-kassa. Det blir ett moment 22, säger Erik Ageberg.  

Fler nyheter från Företagarna

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.