För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare missgynnas i a-kassan

Publicerad 16 jun 2020
Socialförsäkringarna är anpassade för att man ska vara anställd, inte företagare.

Sedan coronapandemin kopplade greppet om Sverige har antalet personer som gått med i en a-kassa ökat med drygt 200 000 personer. Det är rekordsiffror. Att många behöver ekonomisk trygghet i krisen spår innebär att handläggningstiderna har ökat. Det för i sin tur med sig att utbetalningarna av a-kassan dröjer. Längst handläggningstider har Småföretagarnas a-kassa, rapporterar TV4.

I inslaget berättar Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg om hur trygghetssystemen är anpassade för anställda. Företagare passar tyvärr inte in i regelverket utan missgynnas konsekvent i socialförsäkringen. I fråga om a-kassan handlar det om en besvärlig process för att bevisa att företaget är nedlagt eller vilande.

− Att lägga ner ett företag görs inte i en handvändning. Samtidigt får inget arbete utföras i företaget om företagaren ska uppbära a-kassa. Det blir ett moment 22, säger Erik Ageberg.  

Fler nyheter från Företagarna