För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så redo är småföretagen för brexit

Publicerad 30 jan 2020
Brexit är i hamn. Företagarnas vd Günther Mårder kommenterar i TV4:s Nyhetsmorgon.
Günther Mårder gästade Nyhetsmorgon i TV4. Foto: Faksimil TV4 (infogad) och Shutterstock.

Många företag handlar på något sätt med Storbritannien. Enligt Företagarnas undersökningar handlar det om omkring 15 procent.

- De mindre företagen är rätt så dåligt förberedda, jämfört med större bolag som har stora resurser och möjligheter att förbereda sig. Småföretag får på ett annat sätt ta det när det kommer, sade Företagarnas vd Günther Mårder när han gästade Nyhetsmorgon 30 januari

Information och stöd

Ännu är det oklart vilka förändringar som kommer ske, och när. Günther Mårder menade bland annat att det kommer krävas mycket information och stöd till företagen där instanser som Tullverket och Business Sweden kommer spela en viktig roll. Men redan nu kan företag som handlar med utlandet förbereda sig.

- Titta på din värdekedja. Om du köper produkter från utlandet, varifrån kommer alla komponenter? Finns det någon som jobbar med Storbritannien och kan de garantera samma priser? Räkna också med administrationskostnader, papper och blanketter att sätta sig in i.

Relativt sårbara

På frågan om hur sårbara småföretag är inför brexit var svaret "relativt".

- Det finns inte tid på samma sätt som hos storföretag att sätta sig in i det administrativa , som att man behöver beställa ett Eori-nummer för att handla med länder utanför EU.

Günther Mårder tonar dock ner de värsta farhågorna. Att handla utanför EU är ju inga nyheter.

- Det kommer bli bekymmer och företagare kommer behöva läsa på inför omställningen. Men redan i dag kan vi ju göra affärer världen över.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna