headphones newspaper video-player

Granskning: Stöden som inte når fram

Cemil Alparslan driver restaurang Dryck och Mat i Uppsala och är en av många företagare som tampats med att få stöd under brinnande kris. I denna film besöker Företagarnas vd Günther Mårder honom för att ta reda på mer.
Publicerad 18 dec 2020
Filmen ovan är inspelad i december 2020. 
 
– De stödåtgärder som regeringen presenterat är inte lämpade för företag som mitt, konstaterar Cemil Alparslan. De är anpassade för storföretag, där man har avdelningar och anställda för olika funktioner. Hos oss är det vi själva som är ekonomiavdelning, HR och allting.
 
Den största klämmen, som Cemil Alparslan beskriver det, har att göra med hur de valde att göra sitt bokslutsarbete för 2019. De beslutade där att återföra delar av eget kapital, villkorat aktieägartillskott, till bolaget.

– Anledningen var främst att vi ägare, utifall att vi inte skulle kunna plocka ut lön, skulle vi kunna leva på de pengar vi tidigare själva lånat ut till företaget. Så vi återförde 200 000 av ungefär 900 000 kronor i bolaget.
 
Men detta medförde oväntade problem för företaget, som sökt stöd för bland annat korttidspermittering.

– Denna återföring likställde myndigheterna med en aktieutdelning vilket gör att de stöd vi fått är vi inte berättigade till, och vi blir också återbetalningsskyldiga.  Känslan av att ge upp svepte just då över mig starkare än någonsin, även om vi väljer att kämpa vidare, berättar Cemil Alparslan.
 

"Pengarna når inte fram"

Cemil Alparslans historia är inte unik, tyvärr, konstaterar Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
– Det är många företag som inte kan nyttja de olika stöden, av olika skäl. Det kan vara att man har gjort en vinstutdelning, att man inte haft tillräckligt hög omsättning, att man är nystartad, eller inte hunnit med att ansöka i tid, säger Patrick Krassén.

– Det finns mycket pengar avsatta till stöden, mycket satsas, men problemet är att långt i från alla pengar har nått de företag som behöver dem. Kraven för att ta del av stöden kan därför inte höjas, utan måste snarare sänkas, något som vi på Företagarna starkt driver.
 
Alexandra Hernadi_rund_150px.pngOch i arbetet att påverka kan du vara med och göra en avgörande skillnad, menar Alexandra Hernadi som är politisk strateg på Företagarna.

– Det finns så många som Cemil som hamnar i knipa i den här ohyggliga krisen vi befinner oss i. Företagarna jobbar stenhårt med att uppmärksamma politiker och beslutsfattare på hur stöden måste förbättras för att nå fram. Att vi är en så stor organsiation med mer än 60 000 medlemmar i ryggen är vår främsta tillgång i vårt påverkansarbete. Ju fler vi är desto mer lyssnar politiken!
 
Tycker du också att krisstöden behöver nå fram till företagare? Dela gärna den här artikeln eller länken till filmen https://youtu.be/GbADIVkXxqU och sprid ordet vidare. 
Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor