För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Granskning: Stöden som inte når fram

Publicerad 18 dec 2020
Cemil Alparslan driver restaurang Dryck och Mat i Uppsala och är en av många företagare som tampats med att få stöd under brinnande kris. I denna film besöker Företagarnas vd Günther Mårder honom för att ta reda på mer.
Filmen ovan är inspelad i december 2020. 
 
– De stödåtgärder som regeringen presenterat är inte lämpade för företag som mitt, konstaterar Cemil Alparslan. De är anpassade för storföretag, där man har avdelningar och anställda för olika funktioner. Hos oss är det vi själva som är ekonomiavdelning, HR och allting.
 
Den största klämmen, som Cemil Alparslan beskriver det, har att göra med hur de valde att göra sitt bokslutsarbete för 2019. De beslutade där att återföra delar av eget kapital, villkorat aktieägartillskott, till bolaget.

– Anledningen var främst att vi ägare, utifall att vi inte skulle kunna plocka ut lön, skulle vi kunna leva på de pengar vi tidigare själva lånat ut till företaget. Så vi återförde 200 000 av ungefär 900 000 kronor i bolaget.
 
Men detta medförde oväntade problem för företaget, som sökt stöd för bland annat korttidspermittering.

– Denna återföring likställde myndigheterna med en aktieutdelning vilket gör att de stöd vi fått är vi inte berättigade till, och vi blir också återbetalningsskyldiga.  Känslan av att ge upp svepte just då över mig starkare än någonsin, även om vi väljer att kämpa vidare, berättar Cemil Alparslan.
 

"Pengarna når inte fram"

Cemil Alparslans historia är inte unik, tyvärr, konstaterar Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
– Det är många företag som inte kan nyttja de olika stöden, av olika skäl. Det kan vara att man har gjort en vinstutdelning, att man inte haft tillräckligt hög omsättning, att man är nystartad, eller inte hunnit med att ansöka i tid, säger Patrick Krassén.

– Det finns mycket pengar avsatta till stöden, mycket satsas, men problemet är att långt i från alla pengar har nått de företag som behöver dem. Kraven för att ta del av stöden kan därför inte höjas, utan måste snarare sänkas, något som vi på Företagarna starkt driver.
 
Alexandra Hernadi_rund_150px.pngOch i arbetet att påverka kan du vara med och göra en avgörande skillnad, menar Alexandra Hernadi som är politisk strateg på Företagarna.

– Det finns så många som Cemil som hamnar i knipa i den här ohyggliga krisen vi befinner oss i. Företagarna jobbar stenhårt med att uppmärksamma politiker och beslutsfattare på hur stöden måste förbättras för att nå fram. Att vi är en så stor organsiation med mer än 60 000 medlemmar i ryggen är vår främsta tillgång i vårt påverkansarbete. Ju fler vi är desto mer lyssnar politiken!
 
Tycker du också att krisstöden behöver nå fram till företagare? Dela gärna den här artikeln eller länken till filmen https://youtu.be/GbADIVkXxqU och sprid ordet vidare. 
Taggar
Fler nyheter från Företagarna