För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tre reformer som stärker företagaren

Publicerad 10 aug 2020
Det är dags att genomföra de utlovade skattereformerna, skriver Företagarna i GT.

Inför höstens budgetarbete måste regeringen fokusera på reformer som stärker Sveriges konkurrenskraft, skriver Företagarnas vd Günther Mårder och Patrick Krassén, skattepolitisk expert, i en debattartikel i Göteborgs-Tidningen.

Företagarna vill se tre reformer som skulle ge bättre villkor för svenska företag och vars innehåll redan finns överenskommet i januariavtalet.

1. Reformera personaloptionerna

Kvalificerade personaloptioner infördes 2018 för att bolag ska kunna behålla kvalificerade medarbetare genom att erbjuda framtida aktieägande. Men på grund av begränsningar och oklarheter har de inte kunnat användas som det var tänkt. Därför måste både storleken på optionerna och personkretsen som kan teckna dem ändras. Det skulle ge fler kunskaps- och teknikintensiva företag möjlighet att växa.

2. Förenkla 3:12-reglerna

Skattereglerna för delägare i fåmansbolag – 3:12-reglerna – upplevs som krångliga av många företagare. De kan förenklas genom att dels underlätta ägarskiften genom att göra det enklare för företagare att sälja sina aktier förmånligt, dels höja det så kallade schablonbeloppet, inom vilket företagare kan få lägre beskattad utdelning.

3. Skattereform – nu

Enligt januariavtalet ska en ”omfattande skattereform” genomföras. Finansminister Magdalena Andersson har sagt att det inte kommer att bli någon under mandatperioden. Men en avgränsad reform kan fortfarande göras. Företagarna vill sänka marginalskatterna på arbete, göra momsen mer enhetlig och stärka rättssäkerheten i beskattningen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna