headphones newspaper video-player

Rehabiliteringsplanen är som en mullvad på tivoli

Företagarna har gång på gång påtalat det orimliga i att företagare ska bedöma sannolikheten för en sjukskrivningslängd, skriver Erik Ageberg i Arbetet.
Publicerad 19 aug 2020

Coronakrisen ställer frågan om de obligatoriska rehabiliteringsplanerna på sin spets. Det är inte rimligt att landets företagare ska inleda en rehabiliteringsprocess för en sjukdom som den samlade läkarkåren fortsatt har begränsad kunskap om, skriver Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg i en debattartikel i Arbetet.

”Ett enkelt och konkret förslag för att avhjälpa detta vore därför att hälso- och sjukvården bedömer om sjukskrivningen kan antas att pågå i över 60 dagar och sedan markerar detta på angiven plats i Försäkringskassans intyg”, skriver Erik Ageberg i en uppmaning riktad till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

För alla företagare som dagligen brottas med att följa krångliga regelverk som tittar fram överallt vore lösningen Företagarna föreslår ett sätt att få vardagen att i lite mindre uträckning likna nöjesfältens ”Whack-a-mole” där en ny mullvad tittar upp ur ett annat hål oavsett hur många du stoppat med din klubba.

Fler nyheter från Företagarna

Ge Regelrådet muskler

Årsrapporten från Regelrådet om hur lagar och regler påverkar företag är nedslående läsning, enligt företagarnas expert på regelförenkling, Helena Fond.

Kan elen ta slut?

Handlar höga elpriser och dålig elförsörjning om att det är brist på el? Företagarnas expert reder ut.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor