För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hela samhället påverkas när Polarbröd brinner

Publicerad 26 aug 2020
En katastrof hos ortens största företag är inte bara ett ekonomiskt tapp för bolaget. Hela bygden påverkas när Polarbröd i Älvsbyn brinner.
Bageriet i Älvsbyn 2019. Foto: Polarbröd

– Vi ska knyta näven och starta upp det här, säger Karin Bodin, Polarbröds största ägare och en del av familjen som drivit företaget i fem generationer, när hon intervjuas av SVT.

Det var på kvällen den 23 augusti som branden i Polarbröds bageri i Älvsbyn startade. Nästa morgon kunde en hel bygd konstatera att bageriet var bortom räddning. Företaget, som just stod i färd med att inviga flera nya produktionslinjer, fick istället krishantera.

Snabbt kommunicerades ut att bageriet ska byggas upp igen, för att företaget ska kunna drivas vidare i Älvsbyn. Orsakerna bakom branden ska också utredas. Men hur man löser det i närtid för personalen, där många står utan arbetsuppgifter, är ännu inte klart. Polarbröd har omkring 245 anställda och företaget är medlemmar i Företagarna. 

- Lokalt har reaktionerna har varit starka. Det handlar om kommunens största privata arbetsgivare vilket medför ekonomiska konsekvenser för de anställda liksom för kommunen som helhet, säger Lars Lindberg, regionchef för Företagarna Norrbotten,

Ger ringar på vattnet

Också Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat på Företagarna, pekar på att situationen tydligt visar hur viktig enskilda företag kan vara för en ort.

– Branden i Polarbrödsfabriken är inget annat än en katastrof, inte bara för alla människor som ägnat dag och natt åt att bygga upp företaget och för de anställda, utan även för hela Älvsbyn. En stor arbetsgivare på orten skapar mängder av ringar på vattnet åt andra små underleverantörer runt omkring. De kommer också drabbas hårt av branden och de ekonomiska konsekvenserna, säger Pontus Lindström och fortsätter:

– Ett företag, oavsett om det är litet eller stort, är inte bara något som finns registrerat på allabolag.se. Det är en verksamhet som består av människor som kämpar hårt för att utveckla, förädla och skapa något som andra människor vill ha. Invånarna i Älvsbyn har känt stolthet över fabriken och Polarbröd har bidragit till ortens attraktivitet. Precis som trämöbler i Älmhult, knäckebröd i Leksand eller ärtor i Bjuv är det något som sitter i samhällets själ och som alla invånare kan känna gemenskap kring, säger Pontus Lindström.

Solidaritetshandling

Från lokalmedia i Norrbotten kommer nu rapporter kring hur människor passar på att fylla frysen med Polarbröds produkter. Även om företaget kan hålla viss produktion i gång i andra bagerier finns rädslan att bli utan det lokala brödet, som för många är ett självklart val.

Lars Lindberg konstaterar att "hamstringen" nog handlar mindre om att ha bröd på bordet utan skall nog snarare ses som en solidaritetshandling, ett sätt att ge något tillbaka på.

- Jag tror många norrbottningar förstår hur mycket det betyder med ett så starkt varumärken som i sin marknadsföring lyfter platsen man kommer ifrån. Kanske tack vare den tydliga kopplingen till orten och grundarfamiljen kan privatpersoner, politiker och tjänstemän i olika organisationer se värdet bra företagare som utvecklat sin verksamhet. Även om händelsen är exceptionell så förstår vi kanske att det inte är något man kan ta för givet, säger Lars Lindberg.

Fler nyheter från Företagarna