För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pantsystem bättre än skatt på engångsartiklar

Publicerad 31 aug 2020
En skatt på plastmuggar och livsmedelsförpackningar är inte bästa sättet att minska nedskräpning, skriver Företagarna i Dagens Samhälle.
Foto: Shutterstock.com

Företagarna vill att lagförslaget om en skatt på engångsartiklar ersätts med ett pantsystem, skriver Philip Thunborg, expert på hållbarhet och Patrick Krassén, skattepolitisk expert, i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

Ett pantsystem skulle enligt Företagarna både minska risken för nedskräpning och på riktigt göra det lönsamt att återvinna sitt skräp. Skatten som föreslås träda i kraft den 1 september 2021 riskerar däremot att enbart bli en kassako för staten och inbringa 3,8 miljarder kronor årligen.

Problemet med skatten

Vad är då problemet med den föreslagna skatten som ska betalas med 5 kronor per mugg och 7 kronor per livsmedelsbehållare (med avdrag för lågt plastinnehåll)?

Brist på alternativ

Det finns få kostnadseffektiva alternativ till muggar och livsmedelsbehållare som håller motsvarande kvalitet eller inte innehåller någon nivå av plastinnehåll. Det innebär i praktiken att dessa engångsartiklar alltid kommer att beskattas.

Sämre alternativ

Den tänkta positiva miljöeffekten kan utebli om skatten skapar incitament att använda material som är miljömässigt sämre – vilket syns i fallet med plastpåseskatten där tygpåsar är en stor påfrestning på miljö och klimat (1 tygpåse behöver användas cirka 7 000 gånger för att komma ner i plastpåsens nivå av klimatpåverkan).  

Ringar på vattnet

Minskad efterfrågan på beskattade artiklar leder till negativa konsekvenser för de företag som sätter produkterna på marknaden samt för kaféer, restauranger, food trucks, food courts och kiosker. Högre kostnader och lägre lönsamhet för dem leder i sin tur till negativa effekter på sysselsättningen, färre arbetstillfällen och minskade skatteintäkter.

Andra åtgärder

Införandet av EU:s engångsplastdirektiv innebär utökat producentansvar, vilket sannolikt leder till att företagen ser till att det blir lättare för deras artiklar att återvinnas på rätt sätt istället för att hamna i naturen.

Fler nyheter från Företagarna