För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Piteåföretaget som gick före och sänkte hyrorna

Publicerad 24 apr 2020
När hyresgästerna såg omsättningen sina valde fastighetsbolaget Rawi att föregå regeringens regelverk och sänkte hyrorna för butikerna.
Centrala Piteå. Foto: Maria Fäldt.

Fastighetsbolaget Rawi i Piteå har både ett lägenhetsbestånd och kommersiella lokaler. Just nu arbetar företaget på att sluta rabattavtal med ett trettiotal butiksägare som drabbats hårt av coronakrisen. Rawi väntade inte på att regeringen skulle presentera regelverket i det tillfälliga stödet till hyresvärdar som har gett rabatt på fasta lokalhyreskostnader till hyresgäster i utsatta branscher, utan lyssnade till behoven hos hyresgästerna.

− Ska jag vara ärlig så finns det dem som agerat lite snabbare än vi gjort för enstaka hyresgäster, men vi kände till slut att vi inte kunde vänta längre på besked från regeringen. Många av våra hyresgäster önskade ett besked och vi kände att det var nödvändigt för oss att sätta ner foten och säga att så här väljer vi att göra, säger Björn Wiksten som är operativ chef på Rawi.

Rabatt baserad på förlorad omsättning

Rawi ger rabatt på hyran till företag som sett en minskning av omsättningen med mer än tio procent under den senaste trettiodagarsperioden. Rabatten gäller för perioden april till och med juni. För butiksägare vars omsättning minskat med till exempel tjugo procent blir alltså rabatten tjugo procent under årets andra kvartal.

− Vi ser det som mest rättvist att utgå från omsättningen. Ser vi till företag med liknande verksamhet så har de tvärt emot vad många kanske tror påverkats olika. En del har sett stora omsättningstapp, medan andra inte drabbats. Att bara titta på vad företaget bedriver för verksamhet hade därför inte känts rätt, säger Björn Wiksten. 

Har råd att ge rabattRawi.jpg

På Rawi fastnade man för att erbjuda en rabatt, eftersom alternativet i from av anstånd på hyran enligt företaget hade varit att skjuta problemen framför sig. Hyresgästerna har tappat intäkter och då behöver de en lättnad, resonerade man.

− Många mindre fastighetsägare har det säkert tuffare än vi nu, men vi har ett stort bostadsbestånd som inte direkt påverkas av krisen nu och vi kan göra det här för att ha kvar våra hyresgäster och slippa vakanser, säger Björn Wiksten.

Positivt bemötande

Rawi har fått tummen upp av många i sociala media och på stan för att man inför rabatten. Utifrån företagets horisont är det ett affärsmässigt riktigt beslut i ett svårt läge. Man vill måna om sina kunder och långsiktiga relationer, men samtidigt reflekterar Björn Wiksten över synen på fastighetsägare.

− Det förväntas nästan att vi ska göra så här, men vi är ju också företag. När regeringen säger att vi fastighetsägare ska sänka hyrorna och kanske få ersättning i efterhand av staten känns det ibland som att man tror att vi sitter med oändliga resurser. Så är det ju inte, säger han.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna