För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Oacceptabelt förslag om ökad regeringsmakt

Publicerad 5 apr 2020
Rättsstatens principer är en hörnsten i det öppna samhället och måste värnas, även i kristider. Detta förslag är därför inte godtagbart.
Rosenbad till vänster och riksdagen till höger. Kevincho.Photography / Shutterstock.com

Det aktuella förslaget till lagrådsremiss publicerades på regeringens hemsida 4 april 2020. Remisstiden är enligt remissmissivet endast ett dygn, fram till klockan 18.00 5 april, en söndag.

Här kan du ladda ner Företagarnas remissyttrande över Utkast till lagrådsremiss: Ett tillfälligt bemyndigande i smittskyddslagen med anledning av det virus som orsakar covid-19.

Ingenting i remissens innehåll berättigar enligt vår uppfattning en så pass knapp remisstid. Även under den pågående covid-19-krisen bör ingripande åtgärder beredas i acceptabel ordning. En remisstid på en dag, med endast en handfull myndigheter som mottagare av remissen, är inte en godtagbar ordning.

Långtgående och svepande regeringsbefogenheter

Utkastet till lagrådsremiss innehåller förslag om långtgående och svepande befogenheter för regeringen, som endast i efterhand ska kunna underställas riksdagens kontroll. Ingenting i lagrådsremissens beskrivning eller regeringens kommunikation under de senaste dagarna i övrigt motiverar en sådan förflyttning av maktbefogenheter, där den lagstiftande församlingens kontrollmekanismer gentemot den verkställande makten kraftigt försvagas.

Vidare är det uppseendeväckande att en sådan långtgående förändring föreslås med så kort varsel, när regeringen under ett antal veckor har haft goda möjligheter att göra analys av behovet av utökade föreskriftsmöjligheter och kunnat ställa förslag om sådana möjligheter inför granskning och offentlig debatt.

Nedstängningar av företag

För Företagarnas vidkommande är det i synnerhet problematiskt att det i lagrådsremissen föreslås möjlighet för regeringen att genom föreskrifter besluta om exempelvis (men ej begränsat till) tillfälliga nedstängningar av ”köpcentrum och andra handelsplatser”, ”barer, nattklubbar, restauranger, kafeterior, gym- och sportanläggningar”, ” hamnar, flygplatser eller buss- eller järnvägsstationer”, samt tvångsmässig omfördelning av privata aktörers egendom på hälsoområdet. Detta riskerar att medföra ytterligare svårigheter för våra medlemmar att bedriva sina verksamheter, utöver de redan införda restriktionerna.

Rättsstatens principer är en hörnsten i det öppna samhället och måste värnas, även i kristider. Detta förslag är därför inte godtagbart.

Företagarna kan inte se några rimliga skäl till denna summariska behandling av ett så känsligt lagstiftningsärende. Regeringens insatser med anledning av den pågående viruskrisen måste avvägas ur ett antal olika perspektiv och beredningen av beslut beakta alla berörda intressen och aktörer. Regeringen bör därför återkomma med en längre remisstid och en mer utökad remisslista avseende detta utkast till lagrådsremiss.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna