För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas fem framgångar i vårbudgeten

Publicerad 15 apr 2020
Regeringens ekonomiska vårproposition har siktet inställt på rätt mål, men Företagarna ser behov av brådskande åtgärder för att hindra konkurser.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

På onsdagsmorgonen presenterade regeringen den ekonomiska vårpropositionen. Den är som allt annat i samhället denna vår präglad av coronakrisen. Företagarna har arbetat hårt för att lyfta fram de vanliga företagens problem och utmaningar i alla våra politiska kontakter. Vårbudgeten är ett kvitto på att det arbetet givit resultat.

− Åtgärderna korttidsarbete, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt ränta på anstånd med skatteinbetalningar och även de temporära hyreslättnaderna och det statliga tillfälliga övertagandet av sjuklönekostnaderna visar att regeringen agerat handlingskraftigt, med bra stöd från en ansvarsfull opposition, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Företagarna vill se ett kostnadsstöd

Det finns saker i dessa fem framgångar för Företagarna som bör justeras. Bland annat är oklarheterna alltjämt stora om hyreslättnaderna och staten borde lyfta av företagets ansvar för sjuklöneperioden från och med det datum då det i praktiken blev möjligt att gå hem från arbetet utan vare sig karens eller läkarintyg.

Företagarna ser även att det kommer att krävas mer av regeringen för att skapa bättre förutsättningar för de små och medelstora företagen som är jobbmotorn i svensk ekonomi att övervintra krisen. Annars hotar en konkursvåg.

− Givet förutsättningarna är riktade insatser till mindre företag nödvändigt för svensk ekonomi. Vi ser behov av ett kostnadsstöd där ersättning kan ges till alla företag som har fått en omsättningsminskning på minst fyrtio procent och det bör införas skyndsamt som en generell insats, säger Daniel Wiberg.

Fler nyheter från Företagarna