För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

En ovanlig vårproposition i år

Publicerad 14 apr 2020
På onsdagen presenterar regeringen sin ekonomiska vårproposition som överskuggas helt av coronakrisen.
Företagarnas politiska strateg Alexandra Hernadi.

På onsdagsmorgonen klockan åtta lägger regeringen den ekonomiska vårpropositionen på riksdagens bord. Förr om åren brukade även vårbudgeten inledas med en promenad av samma slag som under höstbudgeten, men så inte längre. Det hade heller inte varit aktuell med sådan trängsel runt Magdalena Andersson längs Drottninggatan i Stockholm. Inte under rådande omständigheter. På grund av coronaviruset kommer vårpropositionen inte ens att lämnas ut i riksdagens presscentrum som vanligt.

Flera extra ändringsbudgetar

En annan ovanlighet är att regeringen inte lämnar en proposition med förslag till ändringar i den i höstas beslutade statsbudgeten – en vårändringsbudget. Hittills har hela fem extra ändringsbudgetar presenterats på grund av coronakrisen. Härom veckan presenterade även finansminister Magdalena Andersson den senaste ekonomiska prognosen från finansdepartementet i förskott.

− Coronakrisen överskuggar allt i vår. Regeringens ekonomiska vårproposition innehåller ju förslagen till riktlinjer för den ekonomiska politiken, vilka utmaningar regeringen ser och dess bedömning om hur ekonomin kommer att utvecklas. Just nu är allt fokus på krisåtgärder, samtidigt som det är svårt att veta hur långvarig kisen kommer att bli, säger Alexandra Hernadi, politisk strateg på Företagarna.

Osäkerhet i ekonomin

Osäkerheten är betydande eftersom ingen ännu vet hur smittspridningen och sjukdomsfallen i covid-19 kommer att se ut om några månader.

− Så sent som på tisdagseftermiddagen presenterade regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centern och Liberalerna en utökning av systemet för korttidsarbete. Det visar hur snabb och rörlig den politiska verkligheten är just nu, säger Alexandra Hernadi.

Företagarna har sedan krisen bröt ut arbetat hårt för att alla företag som drabbas på grund av att ekonomin tvärbromsar ska få förutsättningarna för att övervintra situationen.

− Flera av våra förslag har blivit verklighet, men vi ser att det behövs mer. Vi lyfter bland annat att det vore önskvärt med ett omsättningsstöd till de företag som drabbats hårt. Det ska bli intressant att höra om det och andra åtgärder tas upp i riksdagsdebatten på onsdagseftermiddagen apropå vårpropositionen, säger Alexandra Hernadi.

Fler nyheter från Företagarna