headphones newspaper video-player

"Vi vill inte leva i en stad utan restauranger och butiker"

Köp presentkort i förskott och hjälp det lokala näringslivet genom krisen. Det är idén från Söderhamnsföretaget Bokadero som ska stötta företag med svårigheter.
Publicerad 6 apr 2020
Jonas Lööw, vd och grundare Bokadero.

Bokaderohjälpen är en tjänst där företag och privatpersoner kan köpa digitala presentkort i förskott på lokala företag, framförallt restauranger och butiker. Jonas Lööw är vd och grundare på Bokadero och berättar att idén kom när de såg hur restauranger blev hårt drabbade av coronakrisen.

– Vi kände att vi inte ville leva i en stad utan restauranger och butiker. När man bor i en liten stad blir staden väldigt påverkad av att en bra restaurang försvinner. Vi driver också ett företagsnätverk med cirka 150 företag så vi kände att det var läge att ta lite ansvar.

Kan i nödfall gälla hos andra företag

Pengarna som kommer in av kortförsäljningen betalas ut till företagen när Sverige släppt på restriktionerna för människor som nu gäller på grund av coronaviruset. Företagen ska också kunna visa, via intyg från bank eller revisor, att de kan driva verksamheten minst 3 månader ytterligare.

Om företagen inte skulle kunna drivas vidare efter krisen så kan företagen som tecknat presentkorten använda presentkort på övriga företag som samarbetar i konceptet.

– Genom detta så får de lokala företagen ett kvitto på att de kommer få in likviditet direkt när detta är över och det kan i sin tur göra det enklare att få lån eller skjuta på några fakturor från leverantörer, berättar Jonas Lööw.

Hur har Bokaderohjälpen tagits emot?

– Det har tagits emot väl och vi har fått in cirka 350 000 kronor på två veckor. Många företag som ännu inte drabbats lika hårt ställer upp och tecknar sig i förväg, de tänker att de lika gärna kan betala in sin aw eller sina lunchbjudningar nu istället för i framtiden, berättar Jonas Lööw och tillägger att man jobbar hårt på att få ännu fler privatpersoner att också hjälpa till i detta.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor