headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

LO har fel perspektiv på arbetskraftsinvandring

Kompetensbrist och matchningsproblem på arbetsmarknaden gör arbetskraftsinvandring nödvändig.

I en intervju med TT menar LO:s utredare Mattias Schulstad att en relativt stor andel av den så kallade lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen är överflödig. I stället borde arbetslösa invandrare ta dessa jobb, anser LO som även menar att arbetskraftsinvandrare inte sällan tas hit av arbetsgivare som utnyttjar människor. Läs TT-artikeln här i Aftonbladet.

I samma artikel säger Företagarnas expert på integration och arbetsmarknad Anna Libietis att arbetskraftsinvandringen behövs för att matchningen på arbetsmarknaden inte fungerar, även för arbeten med lägre kvalifikationskrav.

LÄS ÄVEN: Därför behöver Sverige arbetskraftinvandringen 

Apropå missbruk av regelverket anser Företagarna att LO överdriver.

– Att utmåla förtagare som en grupp som utnyttjar människor genom arbetskraftsinvandring är befängt. Den absoluta majoriteten företagare är seriösa och vill inte annat än att göra rätt. Deras problem är snarare att regelverket är så komplicerat. Givetvis är det förkastligt att ett fåtal oseriösa förtagare missbrukar möjligheten till arbetskraftsinvandring, men det får inte överskugga det faktum att den stora kompetensbristen gör att arbetskraftsinvandringen är nödvändig för många företag, säger Anna Libietis.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap