podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kvartetten bakom bioteknikföretaget Cellink är Årets Företagare 2019

Publicerad 11 okt 2019
Nu har det avgjorts! Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson som driver Göteborgsföretaget Cellink blev Årets Företagare i Sverige 2019. Priset delades ut under den fullsatta galan på Stockholms stadshus på fredagskvällen.
Bläddra för att se fler bilder. Foto: Emma Ekstrand.

– Det är tillfällen som detta som får oss att vilja arbeta ännu hårdare, utbrast företagets vd Erik Gatenholm när han tillsammans med sina medgrundare mottog utmärkelsen från prisutdelaren Prins Daniel.

De har skapat ett av världens första biobläck som blandas med levande celler där en 3D-bioskrivare kan skriva ut funktionella mänskliga vävnader. Kunderna är främst forskare som arbetar med att ta fram nya sätt att producera implantat och mänskliga organ.


Juryns motivering löd: Årets vinnare är en ren förebildssaga som förflyttat gränsen för vad som är möjligt. Ett innovationsföretag som står bakom både hårdvara och förbrukningsmaterial för att rekonstruera sådant man tidigare fått be till högre makter om. Dessa företagare lämnar juryn mållösa - och vi är säkra på att detta bara är början för företaget som skriver ut reservdelar till kroppen! Not even the sky is the limit för årets vinnare och Årets Företagare i Sverige 2019: Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson – Cellink!

De fick ta emot utmärkelsen under en galakväll i Stockholms stadshus tillsammans med 600 gäster.  Priset delades ut av H.K.H. Prins Daniel samt Fredrik Isakson, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige, huvudpartner till Årets Företagare.

– Årets vinnare har förutsättningar för att kunna bli ett stort multinationellt företag som plöjer marknaden för en ny generation svenska företag ute i världen. De har åstadkommit en nästan skrämmande innovation. Det är lätt att få känslan av att vi närmar oss det gudomliga när det är möjligt att skriva ut mänsklig vävnad, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

– Vi har nått oerhört långt på fyra år. Det har varit en otrolig resa, fortsätter Erik Gatenholm.

Företaget har i dag 170 anställda och kontor i Göteborg, Japan, Tyskland och Boston. 

Årets Företagare är Sveriges största och mest prestigefyllda utmärkelse för företagare. Priset delas ut lokalt och regionalt i hela Sverige samt även nationellt sedan 2006. 

Årets Företagare i Sverige 2019

  1. Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson, Cellink, Västra Götaland.
  2. Victoria Ekman, Erik Ekman, Berit Ekman och Joakim Eliasson, Ce Produkter, Halland.
  3. Anders Jonsson, Rototilt Group, Västerbotten.

Priset tilldelas företagsledare med mycket god lönsamhet som visar prov på stark innovation och är förebilder inom sin bransch. 21 regionfinalister tävlade om årets titel. Bland tidigare vinnare finns bland andra Maria Åkerberg, Filip Tysander och Pär Svärdson.

fabdngm.png

Prins Daniel deltog under kvällen som prisutdelare. Här tillsammans med Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson och vd Günther Mårder. Foto: Emma Ekstrand.

Fler nyheter från Företagarna